Vorig jaar was The Big Lebowski alweer twintig jaar oud. Geruchten over een vervolgfilm rondom John Turturro’s karakter Jesus bleven hardnekkig aan en nu lijkt deze er toch echt te komen. De film moet The Jesus Rolls gaan heten.

The Dude Abides

Een spin-off op zo’n iconische film, is dat nu wel zo’n goed idee? Je weet wat the Dude ervan zou zeggen: ”The Dude abides.” Dat legendarische personage werd in 1998 in The Big Lebowski gespeeld door Jeff Bridges. Met oneliners als ”That’s, like, your opinion, man,” ”Hey, careful, there’s a beverage here” en ”This aggression will not stand, man” is deze film van the Coen Brothers een regelrechte cultfavoriet voor de late avond. Of en in welke mate the Dude terugkeert in The Jesus Rolls, is niet duidelijk.

Mocht je niet bekend zijn met het personage, hier een introductie:

Fanatieke John Turturro

De hoofdrol in de spin-off The Jesus Rolls is namelijk Jesus Quintana. The Dude is in The Big Lebowski samen met Walter (John Goodman) en Donny (Steve Buscemi) een fanatieke bowler. Een van hun tegenstanders is Jesus. Dit personage had aanvankelijk maar een aantal zinnen aan dialoog, maar acteur John Turturro kreeg van the Coen Brothers vrij baan zijn personage helemaal uit te bouwen.

Twintig jaar later en Turturro is nog altijd niet klaar met het personage Jesus Quintana. Want de bijrol krijgt een geheel eigen film met The Jesus Rolls. John Turturro schreef en regisseerde de film, en hij speelt dus ook zelf de hoofdrol. The Coens hebben naar verluidt hun zegen gegeven en hebben Turturro ook bijgestaan in het maken van de film.

The Jesus Rolls

The Jesus Rolls

Lang waren er geruchten dat Turturro bezig was met een Lebowski-gerelateerde film. Nu weten we dat The Jesus Rolls in het voorjaar van 2020 zal verschijnen. Onder de cast bevinden zich onder andere Susan Sarandon, Bobby Cannavale, J. B. Smoove (Curb Your Enthousiasm) en Audrey Tautou (Je weet wel, Amélie in Amélie). De film begint bij Jesus, die vrij komt uit de gevangenis, nadat hij ten onrechte veroordeeld is voor een zedendelict.

Turturro, Cannavale en Tautou gaan naar verluidt een nogal seksueel opgewonden trio spelen in de film, wat leidt tot een onwaarschijnlijk liefdesverhaal. Ze krijgen ruzie met een kapster die er niet voor terugdeinst de wapens erbij te pakken. De film is bovendien een spin-off van The Big Lebowski, maar is ook deels een remake van de Franse film uit 1974 Going Places.