Het is belangrijk om genoeg ijzer binnen te krijgen via verschillende voedingsmiddelen. Je lichaam geeft aan wanneer je een tekort aan ijzer hebt. Op welke manieren lees je hier. Dit zijn de 5 tekenen van een ijzertekort.

Waar is ijzer belangrijk voor?

IJzer zorgt voor de aanmaak van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat er zuurstof door je lichaam vervoerd kan worden. Ook is ijzer nodig om energie in onze cellen te produceren en het versterkt je afweersysteem. Een tekort aan ijzer kan ervoor zorgen dat je eerder ziek wordt.

Tekenen van een tekort aan ijzer

Je lichaam geeft op veel verschillende manieren aan dat je een tekort aan ijzer hebt. Hier behandelen we de 5 meest voorkomende tekenen. Merk je dat je last hebt van één of meerdere verschijnselen? Zorg dan dat je je ijzer op peil brengt.

1. Je bent snel vermoeid

Last van vermoeidheid? Dan kan het zijn dat je een tekort aan ijzer hebt. Je spieren en hersenen krijgen te weinig zuurstof waardoor je sneller vermoeid bent.

tekort aan ijzer

2. Een bleke huid

Ook een bleke huid is een van de tekenen dat je een tekort aan ijzer hebt. Een bleke huid is een uiting van een laag afweersysteem. Zorg voor genoeg ijzer, anders loop je een grote kans om ziek te worden.

3. Je bent snel buiten adem

Na korte oefeningen hoor je niet snel buiten adem te zijn. Wanneer je dit wel hebt, dan kan het zijn dat je een tekort aan ijzer hebt in je lichaam. Ook hier geldt hetzelfde als bij vermoeidheid, je lichaam haalt een tekort aan zuurstof binnen.

4. Haaruitval

Je lichaam heeft al het ijzer nodig voor andere taken in het lichaam, dus dan is het behoud van haar het minst belangrijk. Merk je dat je last hebt van veel haaruitval? Vul dan je ijzer aan.

5. Rusteloze benen

Het laatste verschijnsel van een tekort aan ijzer zijn rusteloze benen. Je hebt de drang om je benen continu te bewegen en je kunt moeilijk stilzitten. Probeer meer ijzers binnen te krijgen wanneer je dit merkt.

tekort aan ijzer

Een tekort aan ijzer is niet heel gevaarlijk voor iedereen. Het is wel gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Vooral zwangere vrouwen hebben echt heel veel ijzer nodig. Maar het is nooit verkeerd om er op te letten.