Voor de een is het (nog steeds) een gruwel en voor een ander kan het niet gek genoeg zijn: tatoeages. De lichaamsversieringen zijn geen modern verschijnsel. Zeker de laatste jaren lijkt het niet hebben van een inktversiering eerder de uitzondering. Goed nieuws voor iedereen die zijn lichaam al van een tattoeage heeft voorzien: de kans om ziek te worden is aanzienlijk kleiner dan wanneer je er geen zou hebben.

Werking van het immuunsysteem

De bijzondere ontdekking is gedaan door onderzoekers van de University of Alabama. De onderzoekers kijken naar de werking van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. In dit onderzoek kijken ze specifiek naar: hoe reageert het lichaam als er een tatoeage wordt gezet? Bij dat proces komen er namelijk stoffen in het lichaam die er niet in thuis horen, inkt bijvoorbeeld. Om dit goed te kunnen achterhalen keken ze naar twee dingen: cortisol en immunoglobuline. Cortisol is een stresshormoon dat het immuunsysteem onderdrukt en immunoglobuline bestrijdt lichaamsvreemde stoffen en kan zo infecties voorkomen.

tatoeage

Een tatoeage houdt het immuunsysteem alert

Opvallend genoeg blijkt de hoeveelheid immunoglobuline minder snel te dalen bij mensen die al tatoeages hebben. De conclusie is dus dat het immuunsysteem in dergelijke gevallen waakzamer is en dus is men minder vatbaar voor virussen en bacteriën.

“Na de stressreactie als gevolg van het laten zetten van een tatoeage, keert je lichaam terug naar de oude situatie”, zegt Christopher Lynn, een van de auteurs van de studie. “Als je echter steeds weer je lichaam blijft belasten, in dit geval door het tatoeëren, past het immuunsysteem zijn tolerantiewaarden aan naar boven.”

tatoeage

Groter onderzoek

Hoewel de resultaten duidelijk zijn, moet er wel een kleine opmerking worden gemaakt. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd met behulp van slechts 29 mensen. Zo’n klein clubje mensen is niet helemaal representatief te noemen. Desalniettemin interessante resultaten waar waarschijnlijk meer onderzoek naar gaat volgen. Bottom line: mag je nog steeds geen tatoeage van je vrouw of vriendin, dan heb je nu in ieder het perfecte argument om haar over te halen. Wel even goed nadenken wat je laat zetten, voor je het weet sta je tussen het lijstje van slechtste tatoeages aller tijden. 

Bron: Quest