Sports

Officieel: Sven Mislintat aan de slag bij Borussia Dortmund na Ajax-fiasco

Wat is het vermogen van Sven Mislintat?

De kogel is door de kerk. Sven Mislintat gaat een technische functie bekleden bij Borussia Dortmund. Acht maanden na zijn vertrek bij Ajax, keert de 51-jarige Duitser terug bij zijn oude werkgever.

Sven Mislintat vertrekt snel weer uit Amsterdam

Sven Mislintat werd op 19 mei 2023 aangesteld als nieuwe technisch directeur van Ajax. Zijn taak: puinruimen, en na een matig seizoen goede spelers halen. In de eerstvolgende transferwindow gaf hij maar liefst € 115 miljoen uit aan nieuwe spelers. Maar zij bleken allen eigenlijk niet te voldoen aan het Ajax-systeem en de resultaten bleven ver ondermaats. Het ging zelfs zover, dat Ajax-supporters na de 0-4 nederlaag de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA doorbraken uit frustratie. Diezelfde avond in september werd het ontslag van Mislintat aangekondigd. Maar de malaise van Ajax ging verder. Even stonden ze zelfs laatste in de Eredivisie, waarna ook toenmalig trainer Maurice Steijn zijn ontslag indiende.

In de weken die volgden kwamen er vragen: hoe heeft het zo mis kunnen lopen? Ook werd er een onderzoek naar belangenverstrengeling ingesteld, omdat Mislintat aan sommige transfers zelf zou hebben verdiend. Dat onderzoek is inmiddels afgesloten.

Keert terug bij Borussia Dortmund

Acht maanden na zijn vroegtijdige vertrek bij Ajax, keert Mislintat weer terug naar één van zijn vorige clubs, het Duitse Borussia Dortmund. Bij die club, die onlangs de halve finale van de Champions League wist te behalen, zal hij een technische functie gaan bekleden. Volgens bronnen gaat hij zich bezighouden met de ‘planning van de selectie’.

Voor Mislintat is het zijn eerste klus sinds zijn pijnlijke ontslag. In Dortmund was hij eerder liefst elf jaar actief. Hij haalde toen onder meer de Gabonese topspits Pierre-Emerick Aubameyang, en zal nu een wat meer adviserende rol krijgen bij transfers.