Other

Superplaneet ontdekt slechts zes lichtjaar van ons vandaan

Planeet Bernard Gewoonvoorhem

Wetenschappers hebben een nieuwe planeet ontdekt: Bernard’s Star B, vernoemd naar de ster waar de planeet omheen draait. De planeet heeft driemaal zoveel massa als de aarde. Wetenschappers hebben na jaren onderzoek kunnen concluderen dat de planeet echt bestaat. Bevestiging van deze planeet is de eerste stap naar het vinden van buitenaards leven.

Bernard’s Star B

Voor mensen die klagen over het koude weer: de oppervlakte temperatuur van deze planeet ligt rond de -170 graden Celsius. Een jaar is 233 dagen lang. Dus de zomermaanden duren ook nog eens korter. Bernard’s Star B krijgt maar 2 procent van de energie die onze planeet van de zon krijgt. De planeet ligt in de zogeheten sneeuwlijn. Geen vloeibaar water dus. Kans op leven is hierdoor klein. Toch houdt dat ons niet tegen te dromen dat Stormtroopers op speeder bikes hier dagelijks vechten tegen rebellen op Tauntauns.

Ster Bernard

Wetenschappers kijken al twintig jaar met interesse naar Ster Bernard. Het is de op één na dichtstbijzijnde ster, verplaatst zich snel door het heelal en heeft een leeftijd van 7 tot 12 miljard jaar. Bernard is een rode dwerg. Deze zijn vaak explosief instabiel en maakt leven op de ronddraaiende planeten onmogelijk. Bernard is op zijn oude leeftijd echter rustig. Al deze factoren maken Bernard een geschikte kandidaat om levensvatbare planeten te huizen. De ster wiebelt, alsof een punt van zwaartekracht hem uit balans brengt. Dit heeft onderzoekers doen vermoeden dat Bernard de gelukkige eigenaar is van een planeet. Na intens onderzoek zijn wetenschappers naar eigen zeggen 99 procent zeker dat Bernard vader is. Één wetenschapper vermoedt nog steeds dat er een stofje op de lens zit.

Doel

Wetenschappers willen uiteindelijk een levensvatbare planeet vinden. Bernard’s Star B valt daar niet onder. Het is wel een spuit in de arm. Bernard ligt zes lichtjaar van ons vandaan. Wetenschappers hopen een leefbare planeet te vinden, die relatief in de buurt ligt. Dit maakt het vinden van buitenaards leven makkelijker. Bernard’s Star B is belangrijk omdat het laat zien dat wetenschappers beter worden in het vinden van planeten. Het uitgebreide verslag over deze superplaneet kan je vinden in het artikel van Nature.