Het is al jaren mogelijk om als vrouw te solliciteren bij het KCT (Korps Commando Troepen) en sinds twee jaar mogen er ook vrouwen solliciteren bij het Korps Mariniers. Ook de Israëlische dienstplicht levert heel wat mooie dames in uniform op. Echter is er nog nooit een vrouwelijke SF-operator geweest vanwege de zware eisen.

Noorwegen doet het anders, daar hebben ze namelijk een hele SF-eenheid opgericht, volledig bestaande uit vrouwen.

Hunter Troops of hoe ze in het Noors heten: Jegertroppen

‘Hunter Troops’ of ook wel in het Noors ‘Jegertroppen’ is een speciale eenheid alleen voor jonge fitte vrouwen, meestal tussen de 19 en 27 jaar. De SF-eenheid bestaat sinds 2014 en heeft een zware mentale en fysieke opleiding. Na een jaar zijn de vrouwen getraind en voorbereid op het echte werk.

De opleiding  bestaat onder andere uit een verkenningsopleiding, koud weer training, counter terrorisme, urban warfare, heli-ops en parachute springen. In het jaar 2014 hebben slechts 13 vrouwen van de 317 aangemelden kandidaten de opleiding gehaald.

Colonel Frode Kristoffersen, commandant van de Noorse Special Forces (Forsvarets Spesialkommando’s), zegt dat de Jegerstroppen het Noorse leger meer bekwaamheid heeft gegeven. Denk bijvoorbeeld aan het contact leggen met vrouwen in hoog risico gebieden in het Midden-Oosten. Maar ook is gebleken dat de observatie en schietvaardigheden boven gemiddeld zijn.

Dankzij de Jegerstroppen is het aantal vrouwen binnen de Noorse Krijgsmacht verhoogd van 0,7 % naar 10 %. Wel wordt gezegd dat de Jegerstroppen nog steeds een ‘test project’ is, maar mocht het project slagen dan zullen er geheid meer landen volgen.

gewoonvoorhem-vrouwen-sneeuw gewoonvoorhem-boksen-vrouwen gewoonvoorhem-leger-chick gewoonvoorhem-leger-vuurtje gewoonvoorhem-ole-vidar