De mannen van de Black Rifle Coffee Company gaan in Coffee or Die mee op missie met de Afghanistan Special Mission Wing (SMW) en een groep groene baretten. Nu zien we vaak heldhaftige verhalen van een speciale eenheid terug in een bioscoopfilm, zoals 12 strong, maar wat de koffiebrouwer voor elkaar heeft gekregen is andere koek. De werkelijkheid blijft namelijk toch indrukwekkender. De langstlopende oorlog die Amerika ooit heeft gevoerd (17 jaar) is nog steeds in volle gang, namelijk die in Afghanistan. Niemand is veilig en niets is geheim in deze tweedelige videoreeks. Ook ervaren we hoe intens, zenuwslopend en traag het werk van deze soldaten is.

Speciale eenheid

De SMW is een speciale luchtvaartdivisie. De piloten leren helikopters besturen met nachtkijkers – ook wel bekend als ‘flying under NODs’. Dit vraagt veel training, omdat de nachtkijkers het gevoel van diepte wegnemen. De helikopters zijn uitgerust met zogeheten snelle touwen. Hiermee kunnen de soldaten binnen enkele seconden van 3 tot 30 meter vanaf de helikopter de grond bereiken. Handig voor missie’s op terrein waar de helikopter niet kan landen.

speciale eenheid gewoonvoorhem 4

Coffee or Die

Marty Skovlund Jr. ex-militair en journalist voor Coffee or Die gaat in het eerste deel mee met Amerikaanse troepen toebehorend aan de 25ste infanterie divisie. Zij moeten een verdacht voertuig onschadelijk maken. In de tweede video gaat Skovulund met een speciaal team mee in territorium van ISIS. Dit team opereert vanuit COP Blackfish, een geïsoleerde buitenpost in de Mohmand vallei, niet ver lopen van de plek waar Amerika in 2017 de Mother of All Bombs heeft gegooid.

Aanval op ziekenhuis

Voor de mannen van de SMW is het opblazen van een auto een simpele doelstelling. Een van hun beruchte missie’s is van 7 maart 2017. Toen heeft een terrorist van ISIS-K – verkleed als dokter – een ziekenhuis opgeblazen. Na het tot ontploffing brengen van een zelfgemaakt explosief zijn terroristen al schietend het ziekenhuis doorgelopen. 38 mensen overlijden bij deze aanslag. Ook zijn er veel gewonden.

speciale eenheid gewoonvoorhem 3