De Fastrac Two is officieel de snelste tractor ter wereld. Hij heeft een topsnelheid van maar liefst 217 kilometer per uur behaald en staat hier nu mee in het Guinnes Book of World Records.

De Fastrac Two zoeft aan je voorbij

De Britse tractorfabrikant JCB heeft een heel team gehad om deze tractor, genaamd de Fastrac Two, zo hard mogelijk te laten gaan. Ze hebben blijkbaar ervaring met het produceren van snelle tractoren, want het vorige record stond op naam van de Fastrac One, ook van JCB. Dat was in juni gevestigd, maar in de tussentijd hebben ze wat aanpassingen gedaan. De Fastrac Two is gestroomlijnder en tien procent lichter gemaakt, waardoor hij 30 km/u sneller is dan zijn broertje.

tractor

Heel veel paarden in de motor

Deze tractor heeft een vermogen van 1.016 (!) pk, en is hiermee echt oersterk. ‘Kleine’ tractoren hebben tussen de 30 en 60 pk, en kunnen vaak niet harder van 40 km/u. Als je die naast de Fastrac One zet, zijn dat ukkies. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit bakbeest speciaal gemaakt is voor snelheid, en op het land heb je meer aan hele sterke dan hele snelle motoren. Toch is het wel een functionele tractor, en kan hij bij wijze van spreken morgen weer een shift op het land doen.

JCB heeft de snelheid vastgelegd en in een vet filmpje gezet:

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat JCB een record breekt. Ze zoeken wel vaker de grenzen op wat betreft snelheid, en hebben in 2006 al een snelheidsrecord gevestigd voor dieselauto’s met de JCB Dieselmax. Deze ging nog meer dan twee keer zo snel, maar liefst 560 kilometer per uur. Het is dus wachten op de volgende recordpoging.

Misschien breekt hij niet het record van langst kunnen driften (8 uur!), maar hard rijden kan deze tractor wel. Hoe snel ben jij op het Malieveld met dit racemonster?

tractor