Gear

10 trucs om je smartphonebatterij uren langer mee te laten gaan

smartphone batterij

Hoe vervelend is het als de batterij van je telefoon snel leeg gaat? Altijd en overal moeten opladen wordt op een gegeven moment wel erg vermoeiend. Maar je kunt er zelf op een heleboel manieren voor zorgen dat je smartphone batterij uren langer mee gaat. We hebben 10 handige trucs op een rijtje gezet die jouw irritaties van een lege batterij zo veel mogelijk beperken.

Te veel meldingen

Het kost je telefoon aardig wat batterij om meldingen te tonen op je scherm en hier een geluid of trilling bij te maken. Er komt de hele tijd informatie binnen die je niet per se gelijk hoeft te weten. Stel daarom per app in of je er meldingen van wilt ontvangen en schakel die van de onnodige apps uit.

Programma’s afsluiten

Het is een heel kort handigheidje die simpelweg in je automatisme moet komen. Veel apps blijven in de achtergrond nog openstaan en daarmee je smartphone batterij leegzuigen. Open het scherm waarin je alle openstaande apps ziet en sluit de apps die je niet meer gebruikt. Dan pas doen ze echt niks meer en heb jij weer wat minuutjes bespaard. De telefoon camera is ook een app die veel stroom gebruikt.

Oplader schoonmaken

De oplaadpoort van je telefoon raakt als je pech hebt vol met stof van buitenaf en vanaf je kleren. Dit zorgt ervoor dat je oplader minder goed werkt en het langzamer gaat. Probeer daarom eens in de zoveel tijd met een wattenstaafje of iets anders kleins de oplaadpoort schoon te maken. Hierdoor werkt de smartphone batterij niet langer, maar ben je wel sneller opgeladen en klaar om te gaan.

100% opladen

Het klinkt gek, maar het is niet goed voor je smartphone batterij om hem voor 100% op te laden. Probeer hem tot een hoog percentage op te laden maar niet onnodig lang aan de stekker te leggen, zodat de batterij niet aan overbodige voltages die de lithium-ion batterij verzwakken.

Te felle achtergrond

Dit is iets wat heel veel energie kost zonder dat je er bewust van bent. Als je een kleurrijke en felle achtergrond op je telefoon hebt, kost het veel energie om die constant te tonen als je scherm aan staat. Probeer daarom een zwart-witte achtergrond eens uit, of eentje die minder fel en kleurrijk is.

Volume

Het volume van je telefoon staat vaak harder dan nodig is. Als je gebeld wordt of een filmpje kijkt hoef je niet alles zó hard te horen om het te begrijpen. De speakertjes gebruiken veel energie, dus als het volume wat zachter staat bespaar je ook een boel stroom.

Trillen uitzetten

De trilfunctie op je telefoon is een energieslurper. Bij een oproep, wekker of melding gaat de telefoon vaak trillen en dat kost batterij. Deze tip hoort daarom ook een beetje bij de meldingen van apps uitzetten, want daar gaat je telefoon vaak bij trillen. Zet de trilfunctie daarom alleen aan bij apps waar het echt bij nodig is en als je iets belangrijks verwacht.

Batterij instellingen

Je kunt aan de batterij instellingen zien welke functies en apps veel energie gebruiken. Maar je smartphone batterij kan ook veel efficiënter gebruikt worden als je de telefoon in de energiebesparende stand zet. Een spaarstand kan zo meerdere uren batterij schelen.

Helderheid omlaag

Vaak staat je helderheid veel hoger dan dat eigenlijk nodig is. Als je thuis bent kun je prima alles op je scherm zien met de helderheid op 30 of 40%. Als je veel buiten komt waar het licht vaak feller is, kun je eens de automatische helderheid uitproberen. Dat bespaart je smartphone batterij zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Overbodige instellingen

Vaak staan veel functies automatisch ingeschakeld op je telefoon. Bluetooth, gps en Wi-Fi zijn bijvoorbeeld functies die veel van je smartphone batterij vragen. Probeer die zoveel mogelijk uit te schakelen op momenten dat je ze niet nodig hebt. Zowel hele dure als budget smartphones hebben deze functies, dus die kun je niet missen.