Health

Fabels ontkracht: Dit zijn 7 mythes rondom het creëren van een sixpack

sixpack tatoeage

Iedere man die een beetje zijn best doet in de sportschool streeft naar een sixpack. Echter lijkt voor velen het verkrijgen ervan een onmogelijke opgave. Die '100 sit-up challenges', 'voedsel wat je buikvet doet verdwijnen' en andere onzinverhalen kunnen we beter links laten liggen. We ontkrachten 7 mythes over het creëren van een sixpack.

Dit zijn 7 mythes rondom sixpacks

Er zijn vele soorten fouten die we maken in de sportschool. Sommige berusten op slecht te werk gaan, maar ook veel fouten worden gemaakt door verkeerde informatie. Om die laatste reden ontkrachten we vandaag 7 mythes rondom het trainen van een sixpack.

1. Sommige mannen zijn simpelweg geboren met een sixpack

Het klopt zeker dat sommige mannen zijn gezegend met een snelle stofwisseling en daardoor niet even hard hoeven te trainen als anderen voor een sixpack. Echter hebben we allemaal evenveel potentie om een mooi wasbordje te kweken. We hebben namelijk allemaal een mooie set abs. Echter zit deze bij velen verborgen onder een laagje vet. Het is daarom een kwestie van je gehele lichaamsvet te verlagen door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging.

2. Slechte eetgewoontes kun je compenseren met veel sporten

Al sta je elke dag op de loopband en sport je als een bezetene, er zal nooit een sixpack tevoorschijn komen wanneer je eet zoals je deed in je eerste studentenjaar. Wanneer je voor een sixpack gaat dien je je voedingsschema aan te passen. Sla die snelle vetten, junkfood en andere troep over en ga in plaats daarvan voor een gebalanceerd dieet: eiwitten, fruit, groente en gezonde vetten.

3. De invloed op je lichaam verschilt per voedingsmiddel

Is eten discriminerend? Focust eten zich enkel op een bepaald lichaamsdeel omdat het een ander lichaamsdeel niet mag? Natuurlijk niet. Het is niet zo dat het één alleen invloed heeft op je buikvet en het ander op je schouderpartij. Voedingsmiddelen die zich specifiek richten op buikvet, of waar je buik juist niet dikker van wordt zijn totale mythes. Er zijn zeker voedingsmiddelen die kunnen helpen bij gewichtsverlies, maar hier praten we over algemeen gewichtsverlies. Niet over een sixpack wondermiddel.

4. Alleen crunches uitvoeren is voldoende voor het kweken van een sixpack

Uit een recente ACE-studie bleek dat crunches de meest effectieve oefening is voor het activeren van de rectus abdominus (de grootste en belangrijkste core-spieren). Hierdoor denken veel mensen dat je enkel deze oefening hoeft uit te voeren om een sixpack te krijgen. Niets is minder waar, om een wasbordje te kweken zul je meerdere oefeningen uit moeten voeren. Door een divers trainingsschema blijft het werken aan je sixpack niet alleen leuker, het is ook vele malen effectiever.

5. Je hoeft je enkel te focussen op de lagere buikspieren

Het welbekende probleem: die bovenste buikspieren beginnen langzaam zichtbaar te worden, maar daaronder bevindt zich nog een laagje vet. Allereerst: je onderste buikspieren zijn waarschijnlijk niet minder sterk of groot. Er zit enkel een laagje vet overheen. Ten tweede is het niet mogelijk om alléén de onderste buikspieren te trainen. De rectus abdominus (die grote spier waar we het net over hadden) is een geheel. Bepaalde oefeningen hebben meer betrekking tot de heupflexoren en andere spieren, waardoor je het gevoel krijgt je meer je onderste buikspieren traint. In praktijk train je altijd de gehele rectus abdominus.

6. Snel en intens trainen is de beste manier

Wanneer een goede techniek belangrijk is bij een oefening, is het nooit goed om een hem zo snel mogelijk uit te voeren. Ga voor een lager/gematigd tempo. Hierdoor krijg je meer controle over je bewegingen en maak je minder gebruik van het momentum. Door bij buikspieroefeningen een bepaalde positie enkele seconden vast te houden laat je de buikspieren het werk doen in plaats van het momentum. Hierdoor train je vele malen effectiever.

7. Voor een sixpack moet je je buikspieren elke dag trainen

Het is prima om elke dag aan je buikspieren te werken, mits je verschillende oefeningen doet. Wanneer je elke dag enkel crunches doet, zonder rustdagen, zul je je rectus abdominis op den duur blesseren. Beter pak je drie verschillende oefeningen, zoals planking, seated twists, en schuine sit-ups. Verdeel deze over de week en verander zo nu en dan de volgorde. Je kunt dit natuurlijk wel combineren met crunches.