Cars & Bikes

Handig: met het gebruik van deze knop in je auto bespaar je tot wel 10% brandstof

Simpel trucje brandstof besparen

Het is tegenwoordig huilen met de pet bij de pomp. De prijs van benzine neemt ongekende vormen aan, tot ver boven de twee euro per liter. Maar er is een manier om tot wel 10% aan brandstof te besparen, en wel met het indrukken van slechts één knop.

Brandstofprijzen rijzen de pan uit

Na een kleine stagnering, rijzen de brandstofprijzen weer ouderwets de pan uit. In sommige gevallen kost een liter Euro 95 soms tot wel € 2.20. Een catastrofe, vooral voor degenen die elke dag onderweg zijn. Echter is er, naast brandstofbesparend rijden, nog een andere manier om brandstof te besparen, en wel met het indrukken van een simpele knop.

Zo bespaar je op hele simpele wijze brandstof

Alles hangt samen met de recirculatiestand, een knopje dat in de meeste, wat modernere auto’s wel te vinden is. Het knopje is oorspronkelijk bedoeld om niet te veel vieze buitenlucht in de auto te laten komen, maar het heeft dus ook nog eens een andere haal handige functie, die de pijn in je portemonnee wat doet verzachten.

Het gebruiken van de recirculatiestand helpt om je auto te koelen, waardoor de airconditioning minder hard hoeft te werken. De airco is één van die functies waarvan het bekend is dat ze echt brandstof slurpen. Bij het gebruik van de recircultatiestand hoeft de airco niet de warme lucht van buiten constant te koelen, waarmee je dus brandstof kunt besparen. Op warme dagen scheelt het je wel tot 10% aan brandstof.

Korte ritten

Het trucje werkt overigens het beste bij minder lange autoritten op een warmere dag, met de zomer die er aankomt, is dit wel een ideaal moment ov het zelf te ervaren. Bij hoe temperaturen moet de airco in eerste instantie namelijk heel hard werken om de auto te kunnen koelen. Om de airco te ondersteunen, kun je hierbij ook de ramen openzetten.

Als je vervolgens de airco in combinatie met de eerder genoemde recirculatiestand gebruikt, heeft dit tevens een verkoelend effect, met ook nog eens een brandstofbesparende extra. Er schuilt echter ook een addertje onder het gras, want als je dit te lang doet, komt er aardig wat koolstofdioxide vrij, en dat is voor jezelf dan weer niet zo fijn. Maar bij een korte rit is dit trucje je brandstofbesparende redder in nood.