Wat nog beter is dan een schaalmodel van een legendarische racewagen? Het origineel uiteraard! Al is dit bijzondere 1:1 schaalmodel van de legendarische Porsche 919 Hybrid toch echt the next best thing. Het prijskaartje? Hoewel die niet in de buurt komt van het origineel, zal die je nog doen verbazen.

Er werden in totaal dertien schaalmodellen gebouwd door Porsche van deze 919 Hybrid, volledig trouw aan het origineel middels CAD-tekeningen. Vooral aan de buitenkant dan. De motor en toebehoren ontbreken. De uit glasvezel gemaakte schaalmodellen komen wel inclusief een stalen frame, evenals de legendarische livery.

Schaalmodel  Porsche 919: perfecte toevoeging aan mancave?

Deze unieke racewagen – je komt deze niet op de weg tegen – werd in 2014 uit de doeken gedaan door het merk bij de gerenommeerde Geneva Motor Show. Gedurende de daaropvolgende vier jaar van trouwe dienst, voornamelijk in de WEC-klasse (World Endurance Championship),  werden wereldtitels gewonnen.

Zo won dit Porsche 919 Hybrid Le Mans Prototype (LMP1) vier opeenvolgende jaren her WEC-kampioenschap. Daar bovenop: de befaamde Le Mans 24 – één van de meest bekende 24-uursraces, werd in 2015 gepakt, evenals in 2016 en 2017! Een zeer knap staaltje van engineering met een verdiende plaats in de geschiedenisboeken van de racerij als resultaat.

919 Evo: de evolutie om een oud record te evenaren

De bolide evolueerde vervolgens – ingenieurs kregen volledige vrijheid om voor streven naar maximale perfomance, los van de doorgaans rigide reglementen. Het resultaat? In 2018 was dit dé racewagen die als eerste onder de zes minuten dook op de Nürburgring-Nordschleife, ook bekend als ‘green hell’. Evo watte? 1160pk aan racegeweld, met een topsnelheid van bijna 370 km/u! Het vorige record stond toen inmiddels 35 jaar, de verreden 5:19.6 scherpte die aan met bijna 50 seconden.

Reden genoeg om deze bijzondere auto met een schaalmodel te eren, toch? Er is er nog één die binnenkort van eigenaar wisselt. Tussen 6 en 13 oktober is er namelijk een heuse veiling van RM Sothebys. Als je weet dat het een prijskaartje een schrijntje van de oorspronkelijke productiekosten is, dan klinkt 200.000 euro nog vrij coulant… Mocht je opeens geroepen voelen, hier vind je de veiling.

Dat zulke exotische exemplaren niet op de weg te vinden zijn is balen. Gelukkig zijn er een tal van exotische exemplaren die dat wel kunnen.