Wie niet aan de buis gekluisterd zat gisteravond heeft het hoe dan ook inmiddels meegekregen: onze Max pakte de eerste plek in een bizarre race in Brazilië. De jonge Nederlandse coureur slaagde er in om alle wagens achter zich te laten en stond trots -en terecht- te shinen op de eerste plek van het podium. Dat de eerste en tweede plek in het eindklassement van het seizoen niet meer haalbaar is weten we al een tijdje. Maar met nog één race te gaan is de vraag hoe groot de kans is dat Max Verstappen alsnog eindigt in de top drie. Wij zetten de mogelijke scenario’s voor je op een rijtje.

De race van Max Verstappen in Brazilië

De Grand Prix van Brazilië was er eentje die we nog wel even blijven herinneren. Het is de achtste zegen van Verstappen en de derde van dit seizoen. Wel was het de eerste keer dat hij een race wist te winnen vanaf poleposition. Tijdens de race in Brazilië maakte Max drie pitstops en nam hij in de slotfase de leiding over van Lewis Hamilton. De eerste plek leverde Max 25 punten op, wat hem op een derde plek zette. Met een voorsprong van 11 punten staat de Nederlander nu voor op de nummer 4, Leclerc. Hieruit rijst de vraag: hoe groot is de kans dat Max Verstappen als derde het seizoen afsluit? Met nog één race te gaan zijn dit de scenario’s waarin hij de podiumplaats kan behouden.

Max Verstappen

Scenario 1: Verstappen eindigt hoger dan Leclerc

Dit is het scenario waar weinig rekenwerk aan te pas komt. Max Verstappen staat nu 11 punten voor op Leclerc. Wanneer hij in de laatste race een hogere plek behaalt dan Leclerc betekent dit automatisch het behouden van die podiumplek.

Scenario 2: Leclerc eindigt lager dan de vierde plek

Lukt het Leclerc niet om in de laatste race minimaal een vierde plek te behalen dan is het sowieso feest voor Max Verstappen. Met het puntenverschil is het voor Leclerc dan niet meer mogelijk om Max voorbij te gaan.

Scenario 3: Leclerc wordt vierde

Wanneer Charles Leclerc een vierde plek weet te pakken in de laatste race van het seizoen, is het aan Max Verstappen om te zorgen dat hij als negende eindigt. Hoger mag natuurlijk ook, maar op deze manier is hij zeker van een podiumplek.

Max Verstappen

Scenario 4: Leclerc wordt derde

Een podiumplek voor de Ferrari-coureur hoeft niet meteen het einde van de kansen van Max Verstappen te betekenen. Zolang de nuchtere Hollander zich naar een zevende plek weet te scheuren is er helemaal niets aan het handje.

Scenario 5: Leclerc wordt tweede

Oké, een beetje billenknijpen bij Red Bull wordt het nu wel, maar de kans is er nog steeds. Met een tweede plek voor Charles moet Max zorgen dat hij minimaal zesde wordt. Dan eindigt hij in punten alsnog hoger en kan hij zich voorbereiden op het beklimmen van het podium.

Scenario 6: Leclerc wordt eerste

Wat als Leclerc met een wel héél goed been uit bed stapt komende race en op een fenomenale wijze de eerste plek weet te pakken? Goed nieuws voor Max, zelfs dan is het nog niet onmogelijk om die derde plek te houden. Bij de winst van Leclerc moet Max zorgen om minimaal derde te worden. Op die manier eindigt hij alsnog boven de Ferrari-coureur.

Kortom, Max Verstappen heeft absoluut nog kans om die derde plek te behouden. Met nog één race te gaan wordt het spannend. Maar als we de beelden van de overwinning van gisteren terugkijken gaan we met een gerust hart het einde van het seizoen tegemoet. Misschien is het geen eerste plek, maar ook op nummer drie zijn we retetrots op ons Nederlandse racetalent.