Sauzen zijn vaak dé aanvulling op een lekkere maaltijd of hapje. Maar in sauzen zitten vaak veel vet en suikers, wat slecht is voor je dieet en de weegschaal. Wil je afvallen, dan zul je toch even moeten weten welke sauzen je beter wel of niet kunt eten. Je kunt namelijk nog zo’n gezonde maaltijd hebben, maar de saus die je erover heen doet kan het al een stuk minder gezond maken.

 

Afvallen betekent letten op je voeding

Sauzen zijn dus over het algemeen niet erg goed als je wilt afvallen. Veel sausjes hebben vet of olie als basis, aangevuld met suiker en smaakstoffen. Een klein dipje af en toe voor de smaak kan natuurlijk wel als je geen fotomodel bent. Mocht je nou écht geen sausje kunnen missen bij je patat, zelfgemaakte kapsalon of broodje, dan weet je in ieder geval je welke de meeste calorieën heeft.

Wil je echt afvallen, dan kun je het best dit soort fruit eten. Want een beetje fruit en véél groenten zijn een belangrijke stap naar de strakkere buik en de gezonde levensstijl. Maar deze sauzen even bekijken kan ook al schelen.

afvallen sauzen

Mayonaise

In een eetlepel mayonaise zitten al 133 calorieën, die je nooit van je leven terugkrijgt. En dan te bedenken dat je soms meer dan één lepeltje mayo bij je patatje hebt. Per 100 gram zit er zelfs 741 kcal in mayonaise. Dus dan gaat dat afvallen niet erg vlot. Kijk dan eerder naar magere alternatieven: fritessaus bijvoorbeeld bevat al veel minder vet en light- of yoghurt-varianten schelen ook een stuk. Kijk daarom altijd op de verpakking naar hoeveel calorieën de mayo van jouw keuze heeft.

Ketchup

Per 100 gram ketchup zit er al 20 gram suiker in. Dat zijn vijf suikerklontjes(!) per 100 gram ketchup. De tomatensaus bestaat dus echt niet alleen uit tomaten, maar dus ook uit 89 kcal per 100 ml. Dat is wel iets minder dan mayonaise, dus het wordt al iets verantwoordelijker. Toch is ketchup ook geen aanrader als je wilt afvallen. Behalve als je ketchup neemt zonder suiker, de versie van Heinz heeft namelijk maar 44 kcal per 100 ml. Dat is een prima score.

sauzen afvallen

Currysaus

Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief. Dan kun je nog veel beter ketchup eten.

Knoflooksaus

In de knoflooksaus van Calvé kun je maar liefst 246 kcal per 100 ml vinden. Dit komt door de grote hoeveelheid vet, aangevuld met suikers. Echt één van de slechtste opties, met een tweede plek na mayonaise.

Pindasaus

De kant-en-klare knoflooksaus van Remia is niet veel beter dan de knoflooksaus, met 240 kcal per 100 ml. Hierbij is het verschil tussen pindasaus en satésaus niet erg groot: allebei slecht. In de pindasaus uit een pot van Calvé zit namelijk ook al 292 kcal per 100 ml. Niet best dus voor het afvallen dus.

Conclusie: dit is de beste saus die je kunt eten als je wilt afvallen

Je kunt, als je écht saus wilt, het best voor ketchup kiezen. Dit heeft vergeleken met de andere sauzen verreweg de minste calorieën en het minste vet. Er zit wel veel suiker in, maar de suikervrije variant komt er dan weer erg goed vanaf. Als je wilt afvallen is dat nog wel een aanrader, want zo’n sausje is toch wel een secret killer.