Sports

Samenvatting Singapore GP 2022: Verstappen vangt bot, Perez wint chaotische race

GP Singapore 2022

De Formule 1-Grand Prix van Singapore 2022 is gewonnen door Sergio Perez. Gedurende veranderende baanomstandigheden kwam hij het beste uit de bus op Marina Bay Street Circuit. De race werd gekenmerkt door veel safetycars en uitvallers. Lees hier de hoogtepunten en uitslag terug in deze uitgebreide samenvatting van de Singapore GP 2022.

Samenvatting Singapore GP 2022: dringen door gladde straten van Singapore

Na ruim 65 minuten wachten, begon eindelijk de GP van Singapore. Alle coureurs deden de start aan met de intermediate-banden, want de boosdoener – de grote hoeveelheid neerslag – bleef nog op het asfalt liggen.

De lichten springen uit. Sergio Perez is beter van de lijn, dan Charles Leclerc en pakt direct de leiding. Max Verstappen komt erg slecht weg van zijn lijn en raakt direct plekken kwijt. De druk staat erop. Terwijl de Nederlander zich in de eerste bocht wurmt, moet hij over de kerbs om een botsing te ontwijken.

View post on Twitter

Oneerlijk voordeel? De situatie wordt onderzocht, maar verdere actie blijft kort daarna uit. Verstappen krijgt het niet cadeau: hij kruist de degels met Kevin Magnussen. Er is een touche en de Deen loopt wat schade op aan zijn bodywork.

Eerste gele vlag na zeven ronden al een feit

View post on Twitter

Een gele vlag: een touche tussen Nicholas Latifi en Guanyu Zhou leidt tot de eerste safetycar. Beide coureurs vallen uit. Na tien ronden wordt de race hervat. Verstappen, die op de staart van Sebastian Vettel zit, profiteert direct en passeert de Duitser. Zo ook Pierre Gasly, die volkomen verrast wordt terwijl Verstappen de binnenkant opeist in een bocht waar je het niet verwacht. Verstappen rijdt nu op P7. Voor hem is Fernando Alonso te vinden – geen makkelijke tegenstander.

Na 17 ronden gaat Perez nog steeds aan de leiding, 1,7s losgebroken van Leclerc. Meerdere coureurs bespreken de mogelijkheid om te schakelen naar de slicks. Verstappen vindt het nog te vroeg.

Richting eerste pitstops na twintig ronden?

View post on Twitter

Het is afwachten wie als eerste durft. Een uitgelezen kans dient zich aan: Alonso valt uit met een motorprobleem. Virtual Safety Car – de George Russell toont ballen en gaat naar binnen om mediums. Hij drift en zijn achterkant breekt bijna uit. Te vroeg? Het lijkt er wel op. Temperatuur in de banden krijgen nu gaat niet lukken. In de 23e ronde wordt de VSC opgeheven.

Enkele ronden later en Albon parkeert de voorkant van zijn Williams in de muur… Hij kan zelfstandig wegrijden, maar mist de neus. Weer een VSC volgt. Een pitstop nu betekent dat je daarmee maar 15 seconden verliest.

Bizar: groene licht, maar de Marshalls zijn nog bezig om de voorvleugel van Albon onder de bandenstapel vandaan te trekken. Dat lukt, maar veilig is de situatie zeker niet.

LAP 26/61

Albon has bumped the barriers 💥

He's reversed out minus his front wing and is heading back to the pits for repairs

(Another) ⚠️ VIRTUAL SAFETY CAR ⚠️#SingaporeGP #F1 pic.twitter.com/6hZgHgzr9R

— Formula 1 (@F1) October 2, 2022

Nog een uitvaller in de 28e ronde: Esteban Ocon heeft ook een motorprobleem, net als Alonso. Dikke witte rook komt uit de auto terwijl hij tot stilstand komt. Dubbele DNF voor Alpine. En nogmaals een VSC-situatie.

Nog steeds rijdt bijna iedereen rond op de eerste set intermediates. Het moment dat de slicks sneller zijn nadert, maar niemand durft te profiteren van deze VSC…

Wissel naar slicks laat op zich wachten

Nog niemand durft het aan om, net als Russell, op de slicks te gaan. Al lijkt de medium-band van de Brit steeds sneller. Na 31 ronden zit Verstappen nog steeds achter Norris. Het gaat moeizaam, de jonge Brit positioneert zich uitstekend en Verstappen vindt geen opening.

Ronde 33. Daar gaat Hamilton, rechtdoor de muur in. Hij zet snel zijn auto in achteruit en komt recht voor de neus van Verstappen terecht. Met een gehavende voorvleugel rijdt Hamilton door, tot irritatie van Verstappen. Vonken vliegen rond. De Brit gaat dan toch naar binnen. Intussen duikt ook Leclerc naar binnen voor een set mediums. Perez gaat een ronde later, maar dekt hij Leclerc ermee af? Jawel.

LAP 35/61

A flurry of pit lane activity…

Leclerc pits – it's not the quickest stop
Hamilton changes his front wing

Meanwhile out on track, George Russell (still on slicks) is setting fastest laps! #SingaporeGP #F1 pic.twitter.com/S8JL0paaQa

— Formula 1 (@F1) October 2, 2022

Ook Verstappen zoekt de pits op en kiest voor de mediums. En ja hoor. Weer een gele vlag. Yuki Tsunoda eindigt in de muur. De Japanner komt niet zelfstandig weg. En daar is de safetycar! De gehele top-vijf rijdt nu op de mediums rond, met Verstappen op P5 en daarachter Daniel Ricciardo die kiest voor de softs.

Bij de herstart blijft Perez aan kop. Maar hij wordt onderzocht, omdat hij te vroeg op het gas ging toen de safetycar vertrok. Voor Verstappen pakt het akelig uit: de Nederlander moet remmen naast de droge lijn bij inhalen van Norris. Hij verremt zich flink en valt terug. Dan maar naar binnen en proberen op de softs. Verstappen heeft een half uur om het vanaf P12 goed te maken.

View post on Twitter

Perez staat inmiddels onder flinke druk van Leclerc. Het Ferrari-kamp smeekt de FIA om de DRS te activeren omdat het schijnbaar droog genoeg is. De Mexicaan klaagt zelf juist over de drivability van zijn motor. DRS enabled intussen. Perez krijgt een beetje ademruimte, al blijft Leclerc binnen DRS.

Verstappen is nu de snelste coureur op de baan. De aansluiting op de kop is echter onhaalbaar, punten sprokkelen vanaf P11 is de enige mogelijkheid met 20 minuten te gaan.

Meer raceactie in slotdeel

Het is een ware jacht voorop, met Perez die nog steeds onder druk staat. Het gat groeit en slinkt tussen hem en Leclerc. Beide coureurs maken kleine foutjes, maar blijven uit de muur. Perez krijgt de opdracht om een gat te slaan, minstens vijf seconden. Omdat als de (vijf seconden) straf daadwerkelijk volgt, dat hij veilig zit. Perez slaat een gat van 3 seconden, maar het heeft meer nodig.

View post on Twitter

Intussen klimt Verstappen naar P9. Hij laat er geen gras over groeien en haalt Bottas en Gasly vrijwel direct in. Voor hem is Hamilton nu. Nog vier minuten plus één ronde.

Perez heeft een gat geslagen van 4,4 seconden met nog twee minuten te gaan en een extra ronde. Hamilton maakt vervolgens een fout bij het aanvallen van Vettel. Maar hij zoekt het buiten het droge en levert zijn plek in aan Verstappen.

Perez slaagt erin om het gat naar ruim zeven seconden te trekken. Nog één ronde resteert, Perez houdt stand en wint de race. Verstappen eindigt als zevende en komt voorbij Vettel op laatste moment.

View post on Twitter