De winnaar van de Italiaanse Formule 1-Grand Prix van 2022 heet Max Verstappen. De ontketende wereldkampioen F1 was te snel bij de thuiswedstrijd van Ferrari. Lees hier de uitgebreide samenvatting terug van de Italiaanse GP met de uitslag en alle hoogtepunten.

Samenvatting van Italiaanse GP 2022: Verstappen klimt moeiteloos naar P2 en jaagt op Leclerc

Een incidentloze start, waarbij Max Verstappen direct profiteert en van P7 naar P5 promoveert in de eerste bocht. Chaos blijft overigens uit. Ook Pierre Gasly kan in de tweede ronde weinig weerstand aan de Red Bull-coureur bieden, hetzelfde geldt voor Daniel Ricciardo. Bij bocht één van de vijfde ronde is ook de op P2 rijdende George Russell gezien. Verstappen rijdt dan tweede, op twee seconden afstand van raceleider Charles Leclerc namens Ferrari. Nyck de Vries, die namens Williams zijn F1-debuut maakt, blijft uit de problemen en weet zijn achtste startpositie vast te houden.

Met acht ronden op de teller gaat Sergio Perez al naar binnen. De Mexicaan gaat naar de hards. Akelig: de remschijf rechtsvoor rookt na de pitstop nog steeds. Een DNF? Of weet de RBR-coureur door te rijden? Hij kan toch door gelukkig.

Sebastian Vettel veroorzaakt vervolgens een virtual safetycar. Zijn motor is stuk en hij parkeert langs de kant. Verstappen erft de leiding van Leclerc, de Monegask gaat naar de mediums en sluit aan op P3, vlak voor zijn teamgenoot Sainz en op acht seconden van de op P2 rijdende Russell.

Problemen met motor van Charles Leclerc?

Met 20 ronden van de 53 achter ons rijdt Verstappen nog steeds aan kop. Leclerc vindt gestaag aansluiting en blijft binnen de ‘pit window’ van de Nederlander. De Vries gaat in die ronde naar binnen en schakelt van softs naar de mediums over.

Leclerc heeft te horen gekregen dat hij moet oppassen met het ‘short shiften’: bij minder toeren opschakelen bij accelereren. Gaat de Ferrari-motor het houden vandaag?

Russell zoekt de pits op voor een set hards, in de 25e ronde volgt de eerste pitstop van Verstappen. Mediums erop in 2,4s. Verstappen is dan de snelste man op het circuit en doet het gat richting de leidende Leclerc in rasse schreden slinken.

Verstappen gaat als een speer. Met nog 20 ronden te gaan, is het gat geslonken naar 5 seconden. Leclerc gaat dan naar binnen, vlak na zijn teamgenoot Sainz. Verstappen leidt nu de race, maar zal zich in het slotdeel moeten verweren tegen de Ferrari’s.

Door een uitvalbeurt van Alonso schuift Nyck de Vries op naar P12. Hij schuift nog twee plekken naar voren, terwijl anderen nu pas de pits opzoeken. Een veelbelovend debuut tot zover, maar kan hij punten pakken? Voor hem rijdt Gasly. Op P7 is Valtteri Bottas te vinden die nog naar binnen moet.

In de 41e ronde is Leclerc de snelste auto op de baan. De Monegask moet 18,5s op Verstappen goedmaken en de tijd dringt. 12 ronden resteren. Intussen vecht De Vries voor wat hij waard is, met Guanyu Zhou op zijn staart met DRS. De Nederlander houdt stand, slaat een gat naar de Chinees en dringt weer aan bij Gasly.

En dan: in de 47e ronde staat Ricciardo opeens stil in het gras! Gele vlag en dan safetycar. Verstappen kan daardoor wisselen en de leiding houden. Ook Leclerc gaat naar binnen. Een late sprintrace en een duel tussen de twee is aanstaande.

Samenvatting Italiaanse GP 2022: Sprintrace in slotstuk… of toch niet?

Gaat het lukken om de auto van Ricciardo weg te halen? Er zijn nog twee ronden te gaan… De motor is vastgelopen en de tijd begint te dringen… Nee, de GP eindigt achter de safetycar. Max Verstappen is de winnaar en Leclerc eindigt op P2. Nyck de Vries pakt tenslotte twee punten met zijn debuut en eindigt als negende. De Vries is ook Driver of the Day!