Een bezoek aan de lokale kringloopwinkel staat garant voor een reis door de tijd. Tussen de vele planken van soms ronduit bizarre of zelfs smakeloze huisversieringen komt het oplettende oog geregeld ook ware pareltjes tegen. Al helemaal in het geval van deze Amerikaanse vrouw uit Texas, Austin. Zij kocht namelijk bij de lokale kringloop een Romeins beeld van tweeduizend jaar oud. En dat voor een habbekrats.

Romeins beeld bij de kringloop kostte 34,99 dollar

Een bezoek van de Texaanse Laura Young bij de lokale kringloop ‘Goodwill’ in Austin resulteerde in deze zeldzame vondst. Laura, jarenlang gepokt en gemazeld als antiekhandelaar, kreeg een hunch bij het zien van deze marmeren buste. 

“Ik zocht iets dat er interessant uitzag,” meldt zij bij CNN. “Ik kon geen reden bedenken om het beeld niet mee te nemen, het was een koopje”, vervolgt zij. Voor 34,99 dollar kon zij het beeld mee naar huis nemen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Young (@templeofvintage)

Expert achterhalen afkomst

Haar onderbuikgevoel bleek correct. Na een ronde bij meerdere veilinghuizen, slaagden de experts de oorsprong te achterhalen van dit beeld. En wat blijkt? Het marmeren beeld van 23 kilo is daadwerkelijk afkomstig uit de Romeinse tijd en zou ongeveer 2000 jaar oud zijn. 

De experts vermoeden dat ene Sextus Pompei model stond voor het beeld. Een militaire leider, ook bekend als de zoon van Pompeius de Grote – een bondgenoot van Julius Caesar. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Young (@templeofvintage)

Romeins beeld uit de kringloop onderweg naar rechtelijke eigenaren

Hoe het beeld bij de kringloopwinkel terecht kwam is nog steeds een raadsel. Archiefbeelden verklapten de oorsprong, maar die stammen alweer uit 1931. Het beeld stond destijds in een Romeinse replica woning te Aschaffenburg, Duitsland. De laatste bekende locatie ervan zou eveneens Duitsland zijn, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Iemand heeft vermoedelijk enkele jaren daarna het beeld gevonden en meegenomen. 

Ondanks een eerdere oproep, of de donateur van het beeld zich wilde melden, trad niemand naar voren. Het beeld staat tijdelijk tentoongesteld in het San Antonio Museum in Texas, maar keert na een jaar terug naar Aschaffenburg. Het is niet bekend of Young kon rekenen op een beloning voor deze bijzondere vondst. 

Je hoeft overigens niet een oeroud Romeins beeld te scoren om ‘binnen te lopen’ bij de kringloop. Zo bewijst deze Pokémon-liefhebber wel.