Other

Deze drie etenswaren moet iedere roker eten om longschade te verminderen

Roken Longherstel Onderzoek

De grootste tip voor het behoud van je longen die ieder weldenkend mens je kan geven is toch wel om niet te roken. Echter kan hetgeen dat op je bord ligt ook een wereld van verschil maken. Dat blijkt uit een studie in de European Respiratory Journal. Deze studie suggereert namelijk dat het eten van bepaalde soorten producten de gezondheid van de longen kan verbeteren.

Roken en etenswaren

In het onderzoek vroegen onderzoekers aan 680 mensen – waaronder niet-rokers, voormalige rokers en huidige rokers – over hun voedingsgewoonten. Vervolgens voerden ze een spirometrie uit. Dit is een test die de longfunctie meet op basis van inademing en uitademing. Daarna herhaalden ze de longfunctietest 10 jaar later. De onderzoekers ontdekten dat hoe meer appels, bananen en tomaten de voormalige rokers aten, hoe langzamer hun afname in longfunctie in die periode was.

Afbeeldingsresultaat voor Don Draper smoking

Antioxidanten

De onderzoekers stellen dat “ouder worden en roken” de grootste factoren die verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van de longfunctie. Dus waarom zijn deze voedingsmiddelen zo belangrijk voor de gezondheid van je longen? De onderzoekers geloven dat dit waarschijnlijk komt door de antioxidanten die deze producten bevatten. Tomaten zijn bijvoorbeeld een rijke bron van lycopeen, een antioxidant die kan helpen de luchtwegontsteking te verminderen, waardoor de gezondheid van de longen mogelijk verbetert.

Een andere groep antioxidanten in groente en fruit, bekend als flavonoïden, is ook een belangrijke rol toegedicht. Hun verantwoordelijkheid ligt in de ontstekingsremmende effecten, waardoor gemakkelijker ademen mogelijk wordt gemaakt. Dit kan helpen verklaren waarom appels en bananen de longafname vermindert.

mad men GIF

De relatie tussen longgezondheidspreparatie en de consumptie van tomaten, bananen en appels was meer zichtbaar bij ex-rokers, vergeleken met diegenen die er nooit eentje op hebben gestoken. Dit suggereert “dat deze antioxidanten mogelijk eerder een bijdrage leveren aan het herstel van de longen, waardoor de schade aan het longweefsel door roken wordt verminderd”, aldus de onderzoekers.

Bron: Men's Health