We moeten je teleurstellen: je sportschoolprestaties zijn bij lange na niet zo indrukwekkend als je zou denken. Zelfs een robot kan meer gewicht verplaatsen dan jou. We moeten wel erbij zeggen dat het gaat om een robothond, dat scheelt dan weer. We hebben het dan niet over een schattig elektrisch speelgoedhondje. Nee, het Italiaanse tech-bedrijf genaamd Istituto Italiano di Tecnologia heeft de robot zo ontworpen dat het passagiersvliegtuigen kan trekken. Bizar.

Robothond

Je denkt nu waarschijnlijk “die robothond zal vast wel een kilo of duizend wegen,” het valt eigenlijk best mee. De robot weegt met zijn 130 kilo ongeveer evenveel als de lokale pompert bij de Basic Fit. De afmetingen van het ding zijn nog gekker. Hij is 1 meter 33 lang en slechts 90 centimeter hoog. De naam van de elektronische bodybuilder is HyQReal, niet bepaald een aanstekelijke naam, maar dat doet niet af aan zijn prestaties. Het meest bizarre dat het ding tot nu toe heeft gedaan is een vliegtuig van 3.300 kilo zo’n 10 meter ver trekken.

Dit is naast een indrukwekkende prestatie ook nog eens handig: de robot kan ingezet worden bij reddingacties.

“The long-term goal of the project is to create the hardware, software and algorithms for robust quadruped vehicles for rough terrain that can be tailored to a variety of applications, such as disaster response, agriculture, decommissioning, and inspection.”

Dat zijn een hoop moeilijke woorden waar wij zeer van onder de indruk zijn.