Je kan uren trainen, keihard je best doen en je helemaal in het zweet werken. Maar het kan zijn dat je weinig spiermassa opbouwt. Hoe komt dit? Dat leggen we je uit. Hier lees je de veelvoorkomende redenen waarom je weinig spiermassa opbouwt.

Weinig spiermassa opbouwen

Er kunnen heel veel oorzaken zijn waarom jij weinig spiermassa opbouwt. Wij laten je 5 veelvoorkomende redenen zien. Pas jezelf aan de hand van onderstaande adviezen aan en je merkt waarschijnlijk al snel verschil.

1. Je eet verkeerd of te weinig

Om aan te komen heb je genoeg van de juiste calorie├źn nodig. Wanneer je te weinig eet, krijgen je spieren ook niet genoeg voedingsmiddelen om uit te zetten. Verkeerde voedingsmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat je op de verkeerde manieren aan komt. Zorg daarom voor een dieet met weinig vetten en veel eiwitten. Door de eiwitten zullen je spieren sneller groeien en ga je vanzelf meer spiermassa kweken.

weinig spiermassa

2. Je traint op de verkeerde momenten

Een andere reden waarom je weinig spiermassa opbouwt kan zijn dat je op de verkeerde momenten de sportschool in duikt. Denk je na een lange werkdag nog even je spieren te trainen? Goede gedachte, maar je merkt dat dit niet veel helpt. Fitnessen heeft niet veel nut als je moe bent. Train dus je spieren wanneer je fit, klaarwakker en zin hebt om er even vol tegen aan te gaan. Ook is het niet verstandig om te gaan trainen als je honger hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder energie hebt, waardoor je prestaties zullen verminderen. Train op de juiste momenten en je spiermassa zal met grotere stappen toenemen.

3. Je geeft je spieren geen kans om te herstellen

Dat je graag meer spieren wil kweken, snappen we. Maar ga alsjeblieft niet aan een ‘7-daags gym’ programma of iets dergelijks beginnen. Na de workout hebben je spieren tijd nodig om te herstellen en weer nieuwe cellen te maken. Wanneer je constant blijft doorgaan, krijgen je spieren deze kans niet. Zorg dus wanneer je merkt dat je weinig spiermassa opbouwt, dat je genoeg rust neemt. Ga op tijd slapen en neem voldoende rustdagen op in je fitnessschema.

4. Je drinkt niet genoeg water

Water is erg belangrijk wanneer je merkt dat je weinig spiermassa opbouwt. Genoeg water drinken tijdens je bezoek aan de sportschool is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je spieren genoeg zuurstof krijgen om zo lang mogelijk door te gaan en de beste prestaties te leveren. Ook is het belangrijk om na je oefeningen genoeg water binnen te krijgen. Laat de frisdranken staan en drink zoveel mogelijk water. Door middel van water kunnen je spieren het best helen.

weinig spiermassa

5. Je varieert te weinig

Het opbouwen van weinig spiermassa kan ook komen door gebrek aan variatie in de sportschool. Zorg ervoor dat je niet te lang met dumbbels in je hand staat. Gebruik de sportschool optimaal. In je fitnesschema moeten alle spiergroepen aan bod komen en de focus moet liggen op het gebruik van zo veel mogelijk verschillende apparaten en oefeningen. Je ‘gymday’ wordt op deze manier een stuk leuker en je kweekt sneller meer spiermassa, een win-win situatie.