Gear

Duitse Reddit-gebruiker vindt zeer unieke computer uit 1956 in kelder grootouders

LGP-30 computer

Een Duitse gebruiker van het platform Reddit heeft een wel heel opmerkelijke vondst gedaan. De gebruiker, op het platform genaamd c-wizz, heeft in de kelder namelijk een unieke 66 jaar oude computer gevonden.

 

Duitse Reddit-gebruiker vindt decennia-oude computer

De vondst van de Duitser is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Het gaat om een Librascope LGP-30 computer. Deze werd verkocht in 1956. Van de computer zijn er in Europa slechts 45 gemaakt. Een uiterst unieke vondst dus.

Volgens de Reddit-gebruiker maakte zijn opa gebruik van het apparaat om enkele civieltechnische handelingen te verrichten in de jaren 60. Hij zou slechts één van de weinigen zijn die een LGP-30 in privé-bezit zou hebben. Naast de computer vond de Duitser ook nog instructies om codes over te brengen van de LGP-30 naar een PDP-8/e, één van de eerste succesvolle mini-computers met zo’n 50.000 verkochte exemplaren.

In de kelder lagen verder nog wat exemplaren van deze mini-computer, een papierbrandlezer en aanverwante apparatuur. De gebruiker legt uit dat hij ook 19-inch rek heeft gevonden waar alles in kan worden gemonteerd. Hij geeft aan dat te willen proberen.

De LGP-30 computer

De Librascope General Purpose 30, zoals het apparaat voluit heet, werd ontwikkeld in 1954 en kostte destijds zo’n $ 47.000, omgerekend zo’n € 45.000. Tegenwoordig ligt de waarde rond een verbluffende € 497.000.

De LGP-30 wordt gezien als een legendarische machine, omdat deze lange tijd uitmaakte van een hackerlegende, “The Story of Mel” wel te verstaan. Dat is een essay, geschreven door Ed Nather, waarin Librascope-programmeur Melvin Kaye de opdracht krijgt om een Blackjack-programma van een LGP-30 naar een andere computer te exporteren. Nather wordt later belast met het vinden van een bug in de software, waardoor hij de ingenieuze programmeertrucs van Kaye ontdekt.

De Duitse Reddit-gebruiker wil contact opnemen met een Duits museum om te kijken of het apparaat van zijn opa nog aan de praat te krijgen is.