Het zijn gekke tijden en we zoeken allemaal dingen die ons even uit de verveling of beknelling van thuis blijven kunnen halen. De één speelt Netflix van achter naar voren nog een keer uit, de ander verliest zich in een tijdloos potje Call of Duty: Warzone en weer een ander besluit uit wanhoop maar aan zijn summerbody te gaan werken met wat thuis-oefeningen. Waar we allemaal hetzelfde in zijn is: we moeten eten.  Daarom hier een recept dat niet alleen verdomde lekker is, maar ook nog eens wat tijd kost en je dus wel even wat te doen geeft: patatje stoofvlees.

Recept voor patatje stoofvlees

Uit eten gaan is voorlopig geen optie en nog een keer de bezorger voor de deur wordt zo langzamerhand wel een beetje gênant vind je niet? Tijd om zelf de keuken in de duiken. En nee, dat hoeft niet meteen michelin-waardig, maar een beetje je best doen voor een lekker maal kan geen kwaad. Je moet een beetje lief voor jezelf zijn deze dagen. Daarom hier het recept voor een heerlijke klassieker: het perfecte patatje stoofvlees.

Patatje stoofvlees maken

Om te beginnen een lijstje aan benodigdheden (voor 2-3 porties)

 • 0,5 kg ribrunderlap
 • 0.5 el tarwebloem
 • 15 g ongezouten roomboter
 • 150 g middelgrote uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 laurierblad
 • 0,5 tl gemalen foelie
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 el ketjap manis
 • 175 ml runderbouillon van tablet
 • Friet hoeveelheid naar wens

Bereidingswijze

Stap 1: 

Snij de runderriblappen in stukken van ongeveer 2 cm. Bestrooi ze met bloem, wat peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in delen. Zet het vuur middelhoog en bak hetrvlees tot het rondom bruin is (reken op ongeveer 10 minuten).

Stap 2:

Terwijl het vlees zachtjes aanbakt snij je de uien in grove halve ringen. Haal het vlees uit de pan en bak deze halve ringen in de restanten in de pan. Bak de uien voor 5 minuutjes en voeg het laurierblad en foelie toe en bak dit nog 1 minuut mee. Hierna voeg je de ketjap en de tomatenpuree er aan toe en doe je het vlees weer terug in de pan.

Hier schenk je de runderbouillon bij en dit breng je aan de kook. Eenmaal kokend zet je het vuur zacht en laat je het geheel 4 uur lang met de deksel op de pan stoven. Ja mannen, een perfect patatje stoofvlees eist het nodige geduld.

Stap 3:

Rond de 4 uur kun je checken hoe ver het vlees is. Het is simpel: valt het uit elkaar? Dan is het klaar. Is het te nat, laat het dan nog even zonder deksel koken. Is het vlees naar wens, gooi dan de friet in de oven/pan/airfryer en serveer het geheel samen.

Bord friet, daarop het stomende stoofvlees, wat mayo erbij en je hebt een patatje stoofvlees dat ongetwijfeld je dag maakt.

Extra tip

Mocht je nou wat over houden? Wees blij! De dag erna een witte boterham met wat stoofvlees is gegarandeerd een toplunch.