Voor velen de bak waar ze (letterlijk) alleen maar van kunnen dromen: een Range Rover. Een vierwieler die je met het omdraaien van de sleutel transformeert van gewone weggebruiker tot koning van de rijbaan. Helaas hangt er aan een tof imago zoals deze ook een flink prijskaartje. Voor iedereen die door de prijs afhaakt is er goed nieuws: het Chinese merk Hanlong komt met een kopie van de Range Rover Sport, eentje die 90% goedkoper is.

Range Rover voor een prikkie

De spotgoedkope replica van deze dikke wagen is afkomstig uit de fabriek van het Chinese Hanlong Auto met het automerk Hunkt. Ze hebben een nieuwe SUV geïntroduceerd die wel héél veel weg heeft van de Range Rover Sport. De wagen van Hunkt, die de naam ‘Canticie’ heeft gekregen, komt binnenkort op de markt.

Althans, als deze plannen niet worden gedwarsboomd door het advocatenleger van Land Rover. Zij zijn (logisch) alles behalve blij met deze goedkope variant van hun bestseller en hebben kosten noch moeite gespaard om de productie van deze nep Range Rover van de baan te vegen.

Goedkoop is duurkoop?

De Hunkt Canticie heeft een prijs van 18.000 euro. De échte Range Rover Sport kost in China zo’n 150.000 euro: een ongelooflijk verschil. Maar wat krijg je precies voor dit prikkie? Dat de wagen zo veel goedkoper is zie je er niet meteen aan af. Voor het onwetende oog lijken de twee exemplaren sprekend op elkaar.

Verdiep je je een beetje in de Land Rover Sport en zijn kopie, dan hoef je geen autogenie te zijn om te zien waar het verschil van 132.000 euro precies in zit. Om te beginnen bij een belangrijke: de kracht van de auto. In de Canticie vinden we 197 pk, terwijl het origineel pronkt met 239, 339 of 575 pk onder de motorkap. Daarnaast betekent plankgas in beide gevallen iets anders. De Chinese variant tikt de 185 km/u aan, in de originele Range Rover gaat dit bereik tot de 225 km/u.

Range Rover
foto via Range Rover
Range Rover
foto via Hanlong

In afwachting van..

Of de goedkope Range Rover Sport er echt gaat komen is nog even afwachten. De Chinese fabrikant heeft al eerder de ‘inspiratie gezocht bij een ander’ en verloor de rechtszaak die BMW toen aanspande. Mocht de wagen er komen, dan betekent het dat je voor één-achtste van de originele prijs in een iets minder originele, maar bijna identieke, Range Rover Sports door de straten scheurt. Ben je een échte fan en heb je je hart verpand aan Land Rover, dan is de koop van een echt exemplaar misschien een betere. Bijvoorbeeld de nieuw vormgegeven Defender.