Sports

Dit bedrag verdient PSV met het landskampioenschap

PSV landskampioen

Het zal je de afgelopen dagen niet ontgaan zijn, maar PSV is landskampioen geworden. De Eindhovense club was dit seizoen onmiskenbaar de beste in de Eredivisie, met 28 overwinningen, drie gelijke spelen en slechts één verliespartij in 32 wedstrijden. Indrukwekkende cijfers, maar wat levert het landskampioenschap de Eindhovenaren op?

PSV is landskampioen van het seizoen 2023/2024

De verwachtingen waren hooggespannen in Eindhoven toen Peter Bosz werd aangesteld als coach, en mensen als Noa Lang, Sergiño Dest en Jerdy Schouten werden aangekocht. En die verwachtingen werden meer dan overtroffen. De Eindhovenaren wonnen aan het begin van het seizoen de Johan Cruijff Schaal ten koste van Feyenoord, en PSV wist twee voorrondes te overleven en zo Champions League-voetbal veilig te stellen, voor het eerst in zes jaar. Het wist uiteindelijk de achtste finale te halen, waarin het werd uitgeschakeld tegen Borussia Dortmund.

View post on Instagram
 

In de Eredivisie ging het ze nog een stuk beter af. De ploeg van Peter Bosz wist de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen te winnen, en wist het kampioenschap na een overwinning op naaste belager Feyenoord eigenlijk al in december zo goed als veilig te stellen. Slechts één keer ging PSV onderuit, in De Goffert tegen NEC. Afgelopen weekend stelde PSV het kampioenschap definitief veilig door Sparta Rotterdam met 4-2 te verslaan. Een volksfeest barstte los in Eindhoven, en ook om financiële reden is het tijd voor feest.

Dit bedrag verdienen de Eindhovenaren met het landskampioenschap

Het klinkt misschien gek, maar als PSV tweede was geworden was dat financieel gezien gunstiger geweest. Want nu moet de club kampioenspremies aan spelers en andere functionarissen gaan betalen. Dat totale bedrag loopt in de miljoenen. Voor de spelers gaat het individueel om tonnen en ook de rest van het PSV-personeel mag een aardig zakcentje bijschrijven, alhoewel dat wel een minder hoog bedrag is. Daardoor is de nettowinst van de club dit seizoen slechts beperkt. Toch had de club dit seizoen goede inkomsten, mede door het bereiken van de Champions League en het behalen van de achtste finale daarin, en de verkoop van middenvelder Ibrahim Sangaré aan Nottingham Forest, waar zo’n € 40 miljoen mee gemoeid was.

Aan de andere kant heeft PSV door het kampioenschap wél voor het tweede jaar op rij de Champions League behaald, en daar wacht op de Eindhovenaren een heerlijk bedrag. Zonder dat er überhaupt tegen een bal is getrapt, mag PSV al zo’n € 37 à € 38 miljoen tegemoet zien. Daar kunnen door eventuele goede resultaten nog tientallen miljoenen bij gaan komen. Daarbij komt ook kijken dat PSV na dit seizoen waarschijnlijk ook wel een paar spelers gaat verkopen. Voor smaakmaker Johan Bakayoko worden al bedragen tot € 50 miljoen genoemd, en ook middenvelder Joey Veerman moet de club een behoorlijke smak geld op gaan leveren.

Bron: Eindhovens Dagblad