Food & Drinks

Op vakantie in het buitenland? In dit land mag je absoluut niet proosten

Waarom je niet mag proosten in Hongarije

Met elkaar proosten is iets wat bijna iedereen doet met elkaar, maar niet overal. In het buitenland, in Hongarije om precies te zijn, is het not done om te proosten met elkaar. Als je daar je glazen tegen elkaar aantikt, ga je geen leuke blikken krijgen van de Hongaren. Maar wat is de reden dat je niet mag proosten in Hongarije?

Waarom proosten we eigenlijk?

Je doet het vast wel eens in een restaurant, op het terras of gewoon thuis: met elkaar proosten. Met de glazen tegen elkaar klinken, lijkt iets doodnormaals, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende theorieën over waarom we proosten, maar er is er eentje die echt is, we proosten omdat alle zintuigen meedoen aan drinken. Je kunt het namelijk zien, proeven, ruiken en voelen. Om het laatste zintuig ‘horen’ er aan toe te voegen, worden de glazen tegen elkaar getikt, om zo het drinken ook hoorbaar te maken. Dat is de reden waarom we overal gezellig proosten, of bijna overal dan.

Verboden te proosten

Je zou het bijna niet kunnen bedenken, maar je mag niet overal proosten. Een groepje Britse mensen gingen op vakantie naar een bekende toeristische plek in Hongarije. De Britten staan er om bekend niet vies te zijn van een drankje, en op deze vakantie deden de vrienden een opmerkelijke ontdekking. Ze zagen niemand proosten met elkaar, want in Hongarije doen ze dat niet. Als je je glazen daar tegen elkaar aan klinkt, krijg je van de mensen om je heen een boze blik. Dit doen ze ook niet zonder reden, want waarom het Hongaarse volk niet proost gaat 150 jaar terug in de tijd.

Waarom proosten in Hongarije not done is

Als we willen weten waarom ze in Hongarije niet proosten, moeten we 150 jaar terug gaan in de tijd. Volgens de website ‘We Love Budapest’ gaat de legende dat toen de Hongaarse revolutie van 1848 door de Oostenrijkse Habsburgers werd neergeslagen, de Oostenrijkers dit in Wenen vierden door ‘met hun bierglazen te proosten en te rammelen’. De Oostenrijkers sloegen de nationale opstand neer en vierden de aanstaande executies van de Hongaarse leiders onder andere met het proosten van glazen. Sindsdien hebben velen beloofd zich te houden aan het zelfopgelegde verbod op rammelende bierglazen voor 150 jaar lang te weigeren en ‘egészségedre’ (proost) te zeggen. Ondanks dat dit ‘verbod’ in 1998 eindigde, is het nog steeds een onbeschoft gebaar om te proosten in Hongarije. Dus als je naar Hongarije gaat, moet je twee keer nadenken voordat de je glazen tegen elkaar stoot.