Als de grootste gamebeurs ter wereld hield de E3 de gehele mensheid in zijn ban. In het zonnige Los Angeles werden van 11 juni t/m 14 juni de vetste games en consoles aangekondigd. Zo werd er ook een wel heel apart apparaat getoond. Het gaat om een portable gaming PC die de naam ‘Smach Z’ draagt. De verwachtingen waren hooggespannen, nu eindelijk de presentatie is geweest zijn we niets minder dan overdonderd. De Smach Z mag wat ons betreft de titelĀ gamingĀ PC met alle trots dragen.

Portable gaming PC

Als je je product een portable gaming PC noemt, dan moet je die claim waarmaken. Dat lijkt Smach Z aardig te lukken. Het heeft een prestigieuze AMD Ryzen Embedded V1605B processor, die Radeon Vega graphics meegeleverd krijgt. Het scherm is ook van goede kwaliteit, het betreft een 6 inch formaat met 1920 bij 1080 pixels.

Moderne games lijkt hij aardig weer te geven. Rocket League draait bijvoorbeeld op zo’n 50 fps, de Doom uit 2016 draait op 30 fps. Met sommige games heeft hij wat meer moeite. Monster Hunter World draait maar op 17 fps. Het bedrijf is hiermee niet tevreden en probeert het vermogen van het apparaat te verhogen naar 25 watt, in plaats van de huidige 15 watt. Laten we hopen dat het lukt.

3 modellen aangekondigd

Een gaming PC mag vaak wat kosten, vooral als het gaat om eentje die je bijna in je zak kan stoppen. Het ultieme model van de Smach Z kost inderdaad flink wat duiten, maar het goedkoopste model valt nog te overzien. Het gewone model – die simpelweg ‘Smach Z’ heet- zal beschikken over 4GB RAM, 64GB opslag. Jammer genoeg moet hij het zonder camera doen, maar dan betaal je wel slechts 629 dollar.

portable gaming pc

De twee professionelere versies kun je zien als het grove geschut. De Smach Z Pro heeft 8GB RAM, 128GB opslag en een 5 megapixel camera aan boord. De opslag en RAM zijn dus beiden twee keer zo groot. Gelukkig is de prijs dat niet, die is met zijn 809 dollar slechts 180 dollar duurder. Voor nog 180 dollar meer (989 dollar) heb je de Smach Z Ultra. Dat vlaggenschip verdubbelt weer alle geheugenspecificaties. Oftewel: je hebt nu 16GB RAM en 256GB opslag tot je beschikking. De camera blijft hetzelfde, maar daar klaagt een echte gamer natuurlijk niet over.