Eindelijk is het zover. Porsche heeft het lange wachten van de fans beloofd door de nieuwe Porsche Panamera te tonen. De Duitsers lieten eerder al weten dat wat hen betreft de jongste telg van de Porsche familie met recht de snelste executive car genoemd kon worden. Op de befaamde Nürnburgring werd de wagen al getoond, echter wel in afgedekte vorm. We wisten toen dus nog steeds niks. Dat is inmiddels heel anders.

Porsche Panamera krijgt 80 pk extra

Aan de buitenkant is wonderbaarlijk genoeg weinig gewijzigd. Zo spannend is het dus niet, maar zoals altijd gaat het niet altijd over het uiterlijk, maar wel over wat er onder de motorkap gebeurt. Dan wordt het plotseling erg interessant. Zo heeft de 4.0 liter V8 motor maar liefst 80 pk extra gekregen en is het koppel gestegen naar een zeer acceptabele 820 Nm. Dat heeft uiteraard aangename gevolgen.

porsche panamera

Van 0 naar 100 km/u doe je nu in 3.1 seconden en als je een beetje lekker kunt schakelen zit je zo aan de top van 315 kilometer per uur. Om je even een kleine indruk te geven van de prestaties: op de Nürnbergring werd een afstand van 20,832 kilometer afgelegd in 7:29,81 minuten. Daar kun je in ieder geval mee thuis komen.

Hybride uitvoering

Naast het ‘gewone’ model met benzinemotor komt Porsche ook met een hybride variant van het snelheidsmonster. De Panamera 4S E-Hybrid is dan wel een echte hybride, het is wel afgestemd op het behalen van prima prestaties. De hybride uitvoering levert een keurige 136 pk en dankzij de 2,9 liter V6 biturbo motor komt het totaal op 560 pk en een koppel van 750 Nm. Dat is voldoende om de wagen in 3.7 seconden te laten accelereren naar 100 km/u. De topsnelheid is een alleszins acceptabele 298 kilometer per uur. Volledig elektrisch rijden kan ook, maar dat verander je de wagen wel in een veredelde stadswagen. De actieradius is in dat geval slechts 54 kilometer.

800_p20-0460-a5-rgb 800_p20-0401-a5-rgb 800_p20-0404-a5-rgb

Verbeterde GTS-versie

Naast de gewone versie heeft de Duitse fabrikant ook de GTS versie onder handen genomen. Die verbeteringen zijn iets minder spectaculair. Zo kreeg de V8 biturbo kreeg er slechts 20 pk moet je genoegen nemen met een koppel van 620 Nm. Al met al levert de GTS uitvoering zo’n 480 pk. Zowel de nieuwe Panamera als de Panamera 4 hebben de beschikking gekregen over een zijn  2,9-liter V6-biturbomotor. Diezelfde motor zien we ook terug in andere Porsche modellen. Mocht je als net zo enthousiast zijn als wij, wacht dan nog heel even. De nieuwe Porsche modellen zijn namelijk leverbaar vanaf oktober.