Food & Drinks

Pompoensoep is nieuwe pre-workout volgens dit onderzoek

ppompoensoep als pre-workout

Doe je fanatiek aan (kracht)sport en wil je wel eens wat creatiever zijn als het gaat om je pre-workout? In dat geval schijnt pompoensoep het ideale alternatief te zijn. Althans, als de resultaten van een studie naar het effect van pompoen op het uithoudingsvermogen en de spierkracht kloppen. Binnenkort kun je dus die pot pre-workout  aan de kant schuiven en overstappen op een kom pompoensoep.

Pompoensoep als nieuwe pre-workout

Onderzoekers van de Providence University in Taiwan zijn je nieuwe vrienden als je altijd al een hekel had aan de gewone pre-workout. Volgens een studie zorgt pompen namelijk voor meer kracht en uithoudingsvermogen zodat je nog effectiever kan trainen. Je voorraad supplementen kan dus wel eens zijn langste tijd hebben gehad. Of het ook inderdaad klopt moeten we nog wel even afwachten, bij muizen is het effect in ieder geval onomstotelijk vastgesteld.

Superfood met bijzondere eigenschappen

Het eten van pompoenen is geen nieuw verschijnsel, maar over de gezondheidseffecten bestond lange tijd onzekerheid. Dankzij ouder, Japans onderzoek weten we nu in ieder geval dat pompoen niet alleen alfa- en gamma-tocoferol, eta-caroteen, cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine bevat, maar ook nicotinezuur en trigonelline. Dat laatste mag je overigens direct vergeten, wat wel belangrijk is, is dat pompoen een niet onbelangrijke rol speelt bij het verbeteren van de opname van glucose door de spiercellen.

Zo werkt het

Dat pompoen de opname van glucose verbetert is goed nieuws, maar er is meer aan de hand. Koreaanse onderzoekers ontdekten eerder ook dat een andere stof, de glucoseopname door vetcellen saboteert. Het aanwezige dehydrodiconiferylalcohol remt namelijk de aanmaak van het zogenaamde PPAR-gamma in vetcellen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het reguleert de vetzuuropslag en het glucosemetabolisme. De genen die bij dit proces betrokken zijn stimuleren de opname van onder andere lipiden door vetcellen. Bijkomend voordeel is dat het ook de insulinegevoeligheid van vetzuren in vetcellen verbeterd. Kortom, het heeft nogal wat voordelen.

Pompoen verhoogt het uithoudingsvermogen en de spierkracht

Wat pas echt interessant is aan dit hele verhaal is dat de Taiwanezen vermoeden dat pompoen een prestatieverhogend effect zou kunnen hebben. Door dit aan te tonen maakten ze een alcoholextract van het gedroogde en ontpitte vruchtvlees van muskaatpompoen en gaven dat aan muizen. De dieren kregen veertien dagen lang elke dag 0, 50, 100 of 250 mg extract per kilo lichaamsgewicht.

Resultaten

Aan het einde van deze periode keken de onderzoekers naar de spierkracht in de voorpoten van de muizen met behulp van een grijpkrachttest. Ze keken naar de kracht die de dieren konden gebruiken om een ​​metalen pijp vast te pakken. Het pompoenextract, zo bleek uit de test, maakte de dieren sterker. Uiteraard is dat een mooi gegeven, maar het is niet voldoende om er conclusies aan te verbinden. De volgende stap was het meten van het uithoudingsvermogen van de dieren. Ze bonden een gewicht aan de staart van elk dier en keken vervolgens hoe lang de muizen konden zwemmen. De onderzoekers zagen dat pompoen het uithoudingsvermogen van de dieren verbeterde. Uit het onderzoek bleek dat de muizen die pompoenextract hadden gekregen minder ammoniak en meer glucose in hun bloed hadden. Met name dat laatste is een verklaring voor de toename in kracht. De spieren en de lever van de muizen bevatte ook meer glycogeen wat dus een tweede aanwijzing was.

De juiste hoeveelheden

Het gevolg van het onderzoek is dat de onderzoekers vaststellen dat het pompoenextract vermoeidheidsverschijnselen bestrijdt en zorgt voor meer kracht. Of dit ook een blijvend effect is valt natuurlijk te bezien, maar de vooruitzichten zijn hoopgevend. Het enige wat nu nog ontbreekt is het achterhalen van de juiste hoeveelheden voor mensen. De kans is echter groot dat je over een paar jaar pompoenextract zult gaan gebruiken als pre-workout.