Met de introductie van de PlayStation 5 en de Xbox Series S/X is er een nieuwe fase aangebroken van de zogenoemde ‘console-wars’, de strijd tussen Microsoft en Sony om wie zou de beste spelcomputer maakt. Volgens velen is Sony dit keer aan de winnende hand.

De console-wars

De console-wars bestaat meestal uit twee groepen fans. De ene groep zijn PlayStation fans en de andere groep zijn aanhangers van de Xbox. De ‘ruzie’ tussen de twee groepen begon eigenlijk bij de introductie van de Xbox 360 en de PlayStation 3. Tijdens die generatie bleek de Xbox 360 toch echt een beetje beter te zijn. De strijd ging verder toen de twee fabrikanten bijna tegelijk nieuwe spelcomputers aankondigden, de PlayStation 4 en de Xbox One. In mei 2020 waren er 110,4 miljoen exemplaren van de PS4 verkocht. Dat waren er bijna net zoveel als de bestverkopende console ooit (PS2, 158 miljoen exemplaren op de markt). Hoeveel exemplaren er van de Xbox One zijn verkocht, dat laat Microsoft niet weten. Maar de kenners spreken van een ruime overwinning voor Sony, die volgens hun 2,5 keer zoveel exemplaren op de markt heeft gebracht.

Waarom de PlayStation 5 beter is dan de Xbox Series

Er zijn echter een aantal redenen waarom PlayStation 5 beter is dan de nieuwe Xbos Series. SVG zette de spelcomputers naast elkaar en kwam tot de volgende conclusie: de PlayStation 5 is beter dan de Xbox Series. Dit is waarom:

1. Snellere SSD snelheid

De PlayStation 5 staat bekend om zijn megasnelle SSD snelheid. De PS5 is bijna twee keer zo snel als de Xbox Series. Dat is best pijnlijk voor Microsoft. Dit betekent dat je gedag kunt zeggen tegen de lange laadschermen en dat het spel in een ogenblik is opgestart.

2. Een innovatieve controller

Sony heeft de controller van de PlayStation 5 een enorme upgrade gegeven. Je voelt bijna alles van het spel in je handen. De reacties over de nieuwe controller zijn dan ook niet anders dan vol lof. Jez Corden van Windows Central zei het volgende over de DualSense-controller: Het voelt alsof de DualSense-controller een generatie voor loopt op de controller van de nieuwe Xbox.” Auch!

PlayStation 5 DualSense Controller BWLarge 1985278-5291b5a7

3. Meer exclusieve content

De die-hard gamers kopen een console vaak om de exclusieve content die het te bieden heeft. Ook in dat opzicht loop de PlayStation 5 een paar stappen voor op de Xbox Series. Dit komt door de verschillende strategieën. Xbox richt zich niet meer op exclusieve content, hierdoor is dit een makkelijke voorsprong voor Sony.

4. Een betere upgrade in het dashboard

Eén van de dingen waar je je op verheugt bij het kopen van een nieuwe console is toch wel het dashboard, hiermee bedoelen we het scherm wat je als eerste ziet nadat je bent ingelogd. In dit opzicht heeft Microsoft aanzienlijk gefaald. De ‘homepage’ van de Xbox Series is bijna niks veranderd ten opzichte van de Xbox One. De reacties op het dashboard van de PlayStation 5 zijn daarentegen zeer positief. Bovendien zijn er veel meer features aan toegevoegd.

5. Een betere digitale versie

Wanneer je een nieuwe console wil kopen maar niet zoveel geld wil uitgeven, is het logisch dat je voor de digitale versie gaat. Hiervoor biedt Sony de PlayStation 5 Digital-Only versie aan. Microsoft heeft gekozen voor een heel andere console, de Xbox Series S. Het verschil hierbij is dat er voor de PS5 niets anders verandert dan alleen de weglating van het schijfstation. Bij de Xbox Series S gaat het ook ten koste van de kwaliteit, opslag en snelheid van het gamen. Hierdoor komt ook in deze categorie de PlayStation als winnaar uit de bus.