Is de motivatie bij jou altijd ver te zoeken? Of vind je het lastig om mensen te motiveren? Dan is hier de oplossing: uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat pizza’s beter motiveren dan geld. Je wordt er dus productiever van. Ik zeg; pizza bestellen!

Het onderzoek

Dan Ariely, auteur van het boek ‘Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations, vermeld naar een studie waar werknemers in een computerchip fabriek in Israel op verschillende wijzes beloond werden op basis van de hoeveelheid computerchips die ze gefabriceerd hadden die dag.

De eerste groep kreeg een cash bonus van omgerekend $30,- dollar wanneer ze hun productiviteit verhoogden. Groep twee kreeg een compliment van hun baas in de vorm van een tekstbericht. De derde groep kreeg gratis pizza wanneer hun productiviteit verhoogt werd. En tot slot was er de vierde groep en die kregen niks. Dit was de controlegroep.

Na de eerste dag was er één groep waarvan de productiviteit met welgeteld 6.7% was gestegen. En je raadt het al: het was de pizza-groep. Op de voet gevolgd door de complimenten-groep. De geldbonus-groep had slechts een stijging van 4.9%. Al met al niet slecht voor een eerste dag.

pizza productiever gewoonvoorhem

Een dag later was het echter wel anders. Hier werd duidelijk wat de beste motivator was. De productiviteit van de geldbonus-groep was de tweede dag 13.2% lager dan de controle groep die geen enkele bonus kreeg. Uiteindelijk zal deze groep 6.5% lager scoren dan de controlegroep. De cash-bonus was binnen dit onderzoek dus veruit de slechte en daarbij duurste motivator.

Hieruit bleek dat pizza een betere motivator is dan geld. Dus wil je iemand motiveren/productiever maken, beloon die persoon met pizza.