In het land van uiterlijke behandelingen dachten wij mannen er met een scheerbeurt wel vanaf te zijn. De praktijk leert ons vandaag de dag echter anders. Niet alleen zien we bij mannen op tv steeds vaker een strakgetrokken voorhoofd, ook extremere vormen dienen zich nu aan. In alle eerlijkheid is dat retourtje naar Turkije voor de haarlijn van weleer nog best onschuldig en begrijpelijk. Nu gaan mannen een paar stappen verder met rigoureuzere cosmetische behandelingen. We hebben het hier niet over een fillertje of willekeurige lift, maar het breken van botten met voorbedachte rade. Namelijk het herplaatsen en -vormen van het gezicht voor bijvoorbeeld een perfecte kaaklijn.

Op deze manier doen mannen een poging om een bredere nek, strakkere kaaklijn of perfectere neus aan te meten. Het schijnt in dit verhaal om vrijgezelle mannen te gaan. Met dergelijke ingrepen moet het verschil gemaakt worden in hun zoektocht naar een (seksuele) partner.

Perfecte kaaklijn

Perfecte kaaklijn

Het klinkt een beetje als de ingreep waar je vroeger wellicht weleens van gehoord hebt: de verleningsoperatie. Het fenomeen waar kleinere mensen hun beenbotten breken om een paar centimeter langer te worden. In principe is dit niet heel anders , als is het hier niet altijd de motivatie geweest om beter voor de dag te komen bij vrouwen. In RTL Boulevard namen ze de nieuwste trend op cosmetisch gebied bij mannen even op de som. Hier wordt onder andere verteld dat mannen elkaar op fora aansporen tot dergelijke inspanningen. Om de mogelijkheden te laten zien bewerken ze zelfs elkaars foto’s, waar bovenstaande foto dus waarschijnlijk van afkomstig is.

Aan het woord is Felicia Smits, zelf plastisch chirurg, zij is vrij sceptisch: “De mannen dromen ervan dat ze in het perfecte plaatje passen qua verhoudingen, met een stevige kaaklijn, en mooie neus en voorhoofd. Ze willen echt een meer mannelijk uiterlijk, maar hun verwachtingen zijn onrealistisch. Ze hebben ontzettend hoge eisen en denken dat ze door de esthetische verbetering totaal veranderen.”

18.000 euro

De mannen betalen zo 18.000 euro voor de ingrijpende behandeling, waarbij de botten worden gebroken om zo de vormen van het gezicht blijvend te veranderen. Style coach Leco van Zadelhoff wil het taboe rondom plastische chirurgie een beetje verbreken, maar vindt het zelf ook wel wat ver gaan allemaal: “Wat ik belachelijk vind is, dat als jij je onzeker voelt en niet lekker in je vel zit, dat je dan je je gezicht laat verbouwen. Alleen om meer succes te hebben bij vrouwen of op de werkvloer. Daar geloof ik niet in.”