Voor de gemiddelde whiskey liefhebber gaat er niks boven een goede, bij voorkeur lang gerijpte, malt whiskey. Als daar dan ook nog een mooi en indrukwekkend verhaal aan vast zit, dan is het helemaal top. Een 15 jaar oude Lagavulin bijvoorbeeld met een rijping op eikenhouten Pedro Ximinez sherry vaten. Daar kun je prima van genieten, maar een whiskey die dik 250 jaar oud is, dat is pas een uitzondering

Oudste whisky ter wereld

De whiskey waar we het over hebben is een bourbon, een Amerikaanse whiskey dus. Veilinghuis Skinner verkocht onlangs een fles Ingledew whiskey voor maar liefst 110.000 dollar. Een snelle rekensom leert ons dat het dus zo’n 7.857 dollar per glas kost (als je er al 14 glaasjes uit kan halen). De fles werd aangeprezen als de oudste bekende whisky ter wereld en de verwachting was dat het zo’n 20.000 – 40.000 dollar op zou leveren. Dat werd dus even iets meer.

oudste fles whiskey

De fles is wellicht ouder

Detail: kenners nemen aan dat de fles nog ouder is dan de inhoud, zo’n 100 jaar ouder. Het enige probleem was dat de fles geen etiket had en het dus niet met zekerheid vast te stellen was hoe oud de whisky is. Aan de achterzijde bevond zich wel een etiket, maar om daar nu op te vertrouwen? De tekst geeft wel een summiere indicatie:

“Deze bourbon werd waarschijnlijk vóór 1865 gemaakt en bevond zich in de kelders van de heer John Pierpoint Morgan. Na zijn overlijden werd deze fles op zijn landgoed aangetroffen.”

Experts brengen duidelijkheid

Experts werden opgeroepen om via ‘carbon-dating’ de leeftijd te bepalen door de kostbare drank met een injectiespuit te extraheren om uiteindelijk uit te komen op 1763 als meest waarschijnlijke datum van botteling. Diezelfde experts lieten ook weten dat de whisky aan het einde van de 18e eeuw zou kunnen zijn gedistilleerd.