In de tijd dat je studeerde kon je zuipen wat je wilde en zat je de volgende morgen met een kop koffie en een aspirientje in de collegezaal. Die tijd is niet meer. Je merkt dat je steeds meer last hebt van een kater, wat er voor zorgt dat je moe bent, koppijn hebt en je de hele dag ellendig voelt. Waar heeft deze onmenselijke verandering mee te maken?

Het blijkt dat er een aantal logische verklaringen zijn waarom jouw hangover erger is naarmate je ouder wordt. Simpel gezegd: naarmate het menselijk lichaam ouder wordt verliest het simpelweg zijn vermogen om de negatieve effecten van overmatig alcohol gebruik van zich af te schudden.

Waarom heeft alcohol zo’n groot effect op het lichaam?

Alcohol is een kleine molecuul die naar ieder deel van het menselijk lichaam reist. Van de maag en het hart tot de huid. Het ding is, ons hart en onze maag krimpen in grootte naarmate we ouder worden en dat zorgt ervoor dat alcohol langer in ons lichaam blijft. Vandaar de twee of drie dagen durende hangover. Voeg dit toe aan het feit dat we sneller uitdrogen naarmate we ouder worden.

Wat voor effect heeft alcohol op de hersenen?

Bij normaal alcohol gebruik blokkeer je negatieve gedachten, daarnaast vervagen zaken als logisch redeneren en oordelen. Over een lange periode heeft dit echter niet dezelfde effecten. Alcohol zorgt dan juist voor voor angst en depressie. Daarom is het verstandig om als drinker af en toe enkele weken of eigenlijk zelfs maanden van de drank af te blijven.

Oké genoeg geweest, jij wilt natuurlijk weten hoe je een kater tegen kan gaan. Deze 5 hangover hacks helpen jou om de volgende keer je bed uit te komen.