In de tijd dat je studeerde kon je zuipen wat je wilde en zat je de volgende morgen met een kop koffie en een aspirientje in de collegezaal. Die tijd is niet meer. Je merkt dat hoe ouder je wordt, hoe meer last je krijgt van een kater. Waar heeft deze onmenselijke verandering mee te maken?

Verlies van vermogen

Het blijkt dat er een aantal logische verklaringen zijn waarom jouw kater erger is naarmate je ouder wordt.

Simpel gezegd: naarmate het menselijk lichaam ouder wordt verliest het simpelweg zijn vermogen om de negatieve effecten van overmatig alcohol gebruik van zich af te schudden.

Waarom heeft alcohol zo’n groot effect op het lichaam?

Alcohol is een kleine molecuul die naar ieder deel van het menselijk lichaam reist. Van de maag en het hart tot de huid. Het ding is, ons hart en onze maag krimpen in grootte naarmate we ouder worden en dat zorgt ervoor dat alcohol langer in ons lichaam blijft. Vandaar de twee of drie dagen durende kater als je ouder bent. Voeg dit toe aan het feit dat we sneller uitdrogen naarmate we ouder worden en je snapt waarom je veel minder goed wegkomt nu je wat ouder bent.

Wat voor effect heeft alcohol op de hersenen?

Bij normaal alcohol gebruik blokkeer je negatieve gedachten, daarnaast vervagen zaken als logisch redeneren en oordelen. Over een lange periode heeft dit echter niet dezelfde effecten. Alcohol zorgt dan juist voor voor angst en depressie. Daarom is het verstandig om als drinker af en toe enkele weken of eigenlijk zelfs maanden van de drank af te blijven.

Is het kwaad al geschied? Dan zijn hier wat tips om dit de volgende keer wat anders aan te pakken. Deze 5 hangover hacks helpen jou om de volgende keer je bed uit te komen.