De bioscoop is een graag bezochte plek voor velen. Is het niet voor een date, dan is het wel voor een nieuwe release met vrienden of een eenvoudige maar vermakelijke avond uit. De grote ketens kennen we allemaal, maar wat velen niet weten is dat de hoofdstad nog veel meer bioscopen verscholen heeft. Een minstens zo goed filmaanbod op een meer unieke locatie: wij zetten 5 originele bioscopen in Amsterdam voor je op een rijtje.

De 5 leukste bioscopen in Amsterdam

Zoals we al zeiden zijn er tal van redenen om naar de bioscoop te gaan. Nou kan het zijn dat je een avond (of middag) net even een iets andere invulling wil geven, maar wel wil genieten van een film op het witte doek. Dat kan, want naast de grote ketens heeft Amsterdam een hele hoop andere opties te bieden. Een stuk onbekender, kleiner, maar daardoor des te origineler voor een avond uit. Dit zijn vijf voorbeelden van leuke bioscopen in Amsterdam.

bioscoop

Studio K

Het leuke aan Studio K is zonder twijfel dat dit filmhuis volledig door studenten wordt gerund. Het gevolg hiervan is dat de sfeer ongedwongen is én er veel ruimte is om blijven hangen aan de bar. Aan de bioscoop zit namelijk een restaurant en club verbonden. Het aanbod is net wat gevarieerder en meer alternatief dan je van een normaal filmhuis zou verwachten.

Kriterion

Nog een bioscoop waar je menig student zult aantreffen is het Kriterion. Dit zit namelijk in de buurt van de Universiteit van Amsterdam. Ook hier houden studenten de boel draaiende, wat je terugziet in het aanbod. Niet de nieuwste films worden vertoond, maar juist films van vroeger die (weer) relevant zijn. Voor ongedwongen filmavond is dit dus een goede locatie. Het feit dat er tal van bieren te verkrijgen zijn aan de bar is mooi meegenomen.

The Movies

Dit is de oudste bioscoop van Amsterdam (in 1927 opgericht onder de naam Bureau Tavenu) en alleen daarom al een bezoek waard. In de vier bioscoopzalen vind je onder andere art-house films en documentaires, maar ook actuele Hollywood-producties. Eén van de bioscopen in Amsterdam die je dus niet aan je voorbij mag laten gaan.

bioscoop

De Uitkijk

Deze bioscoop is gevestigd in een historisch pand. Verder ziet het filmtheater er romantisch en karakteristiek uit. Bij de films die worden vertoond staat cultuur hoog in het vaandel. Je kunt dus veel films verwachten van buitenlandse filmmakers. Perfect voor een originele bioscoopdate. Hij hoort dan ook zeker thuis in de lijst met originele bioscopen in Amsterdam.

Tuschinski

Zonder twijfel moet je een keer in Tuschinski geweest zijn. Vooral zaal één ziet er prachtig uit en geeft je het gevoel dat je je in totale luxe waant. Er worden veel filmpremières gehouden bij deze oude bioscoop. Als jij van de populaire, bekende Hollywood-films houdt, zit je hier goed. Bij Tuschinski worden namelijk Pathé films vertoond. Deze locatie is wel veruit de drukst bezochte onder de bioscopen in Amsterdam uit deze lijst, dus is de kans op het treffen van één van deze 10 vervelende bioscoopgasten misschien ook wat groter.