Als er een type fiets is wat zich nooit extreem populair heeft weten te maken, is het wel de vouwfiets. Vaak werd het toch beschouwd als de keuze voor alto’s, maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. Verantwoordelijk voor een nieuwe hype rondom het concept van de opvouwbare fiets, is het Italiaanse bedrijf Parillino. Met behulp van crowdfundingplatform Kickstarter tracht men een totaal nieuw type fiets aan de man te brengen: een opvouwbare elektrische fiets. Daar zijn ze overigens behoorlijk succesvol mee.

Italiaanse opvouwbare e-bike

Parallino is geen onbekende als het gaat om het concept van marketing via crowdfunding. Al eerder maakten de Italianen dankbaar gebruik van de mogelijkheid om via het Kickstarter platform de financiering van hun product rond te krijgen. Dat succes smaakte naar meer en dus kiest men doodleuk voor een nieuwe campagne. Deze keer gaat het om een e-bike die ook nog eens opvouwbaar is. In hun eigen bewoordingen:

“we combineren de opgedane kennis met de typische Italiaanse cultuur en vindingrijkheid”

Kortom, het is een bijzonder item als we de producent mogen geloven.

e bike

Iconisch design

Het iconische, onmiskenbare Italiaanse ontwerp is ontegenzeggelijk bijzonder. Elektrische fietsen kennen we ondertussen wel, maar een opvouwbare variant is zeldzaam. Opvallend is het design waar goed over is nagedacht. Waar je in veel gevallen genoegen moet nemen met een uitgeklede versie van een standaard e-bike, daar verrast het Italiaanse bedrijf ons met een e-bike die makkelijk de concurrentie met de grote jongens aan kan. De opvouwbare e-bike heeft de beschikking over zeven versnellingen, behoorlijke banden van 16 inch zodat je er op elk terrein mee uit de voeten kan en een sterke motor. Ondanks het feit dat de e-bike opvouwbaar is, haal je er vrij eenvoudig de maximum snelheid van 25 kilometer per uur mee. Ook de actieradius is behoorlijk goed, ruim 50 kilometer kun je afleggen op een volle accu.

Shimano versnellingen

De Italianen hebben bewust gekozen voor topmerken om de fiets te produceren. Zo zijn de versnellingen van het betrouwbare merk Shimano en is de fiets uitgevoerd met een sterke 250 watt motor. Het vermogen van de bijgeleverde batterij mag wel wat beperkt overkomen (10.5 Ah), desondanks is het voldoende voor het dagelijkse gebruik. Men is er dus ruimschoots in geslaagd om een duurzaam model te ontwikkelen die je goed kunt gebruiken als stadsfiets, maar waarmee ook goed om onverhard paden kunt rijden.

e bike

Opvouwbare e-bike voor 999 dollar

Ben je er een beetje snel bij, dan krijg je deze opvouwbare e-bike voor de vriendenprijs van 599 dollar. Daarbij moeten we wel aantekenen dat dit model niet beschikt over een elektrische motor en je het doet moet doen met het ouderwetse trapwerk op de pedalen. De uitvoering met motor kost in de standaard uitvoering 899 euro. Dat is uiteraard net niks als je dat vergelijkt met de prijzen voor een standaard e-bike. Mocht de normale uitvoering niet voldoende zijn, kies dan voor de upgrade. Je krijgt in dat geval een Parillino met een 500 Watt motor in plaats van 250 Watt. Daarmee ga je in ieder geval zo’n acht kilometer harder. Die uitvoering gaat je overigens zo’n 999 dollar kosten.