Bestaat er een iconischer beeld in de wereld van headbangende kapsels en snoeiende gitaren dan een rockster die zijn gitaar op het podium kapot smijt? Hoewel dit schouwspel zich altijd onder luid gejubel van het publiek voltrekt, kwijnt de ├ęchte liefhebber weg in een hoekje. Om ook rekening te houden met de gevoelens van deze tedere mensen heeft Sandvik een onverwoestbare gitaar gemaakt! Een extreem complex ontwerp vanwege de behoefte aan hoge sterkte en een laag gewicht.

Onverwoestbare gitaar van Sandvik 1 Onverwoestbare gitaar van Sandvik 4 Onverwoestbare gitaar van Sandvik 5 Onverwoestbare gitaar van Sandvik 2 Onverwoestbare gitaar van Sandvik 3

Onverwoestbare gitaar van Sandvik

Het is gemaakt om de expertise van Sandvik op het gebied van metaalbewerking, materiaaltechnologie en 3D-printen van metaal te demonstreren. De Wolverine der gitaren heeft een titanium frame en een stalen hals die de klappen moet kunnen doorstaan en de roest moet tegengaan.

Natuurlijk leent staal zich voor dergelijke agressie tijdens zo’n rockshowtje, maar voor het gemak van de artiest is er gebruik gemaakt voor titanium. Het metaal is namelijk veel lichter dan het roestvrije staal. Met behulp van de nieuwste technologie├źn hebben ze dit proces in goede banen kunnen geleiden en de onverwoestbare gitaar tot in het puntgave detail af kunnen leveren. Lange leve de additive manufacturing, laten we maar zeggen! Lees hier het hele proces.

Yngwie Malmsteen

Toen het team genoeg vertrouwen in de build had wendde het zich tot de in Zweden geboren gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen. De beste man is een van de weinige gitaristen die metal en klassiek samensmeedt tot een unieke muziekstijl, en staat bekend om het rocken van een Amerikaanse Fender Stratocaster. Hoeveel Stratocasters Yngwie kapot heeft geslagen weten we niet, maar men had er genoeg vertrouwen in, dat als Yngwie ‘m niet kapot krijgt, niemand dit kan. Dit brengt ons bij het volgende filmpje:

Aflsuitend de quote van Malmsteen: “Het voelt alsof ik net ring uit ben gestapt na 12 ronden boksen. Ik gaf het alles wat ik had, 200 procent. Je kunt het niet kapot maken, maar je kunt er wel dingen mee kapot maken.”