Of jij nou bijna dagelijks staat te gymen, aan een balsport doet of wekelijks een stuk gaat hardlopen, je probeert altijd het maximale uit je training te halen. Maar wat nu als we je vertellen dat je door te schelden en je verbaal te laten horen jij jezelf veel verder kunt pushen om je goal te bereiken. Wetenschappers van de British Psychological Society beweren in ieder geval dat dit het geval is.

Wellicht loop jij je regelmatig te ergeren in de sportschool aan mannen die luidkeels laten horen waar ze mee bezig zijn, maar misschien wordt het tijd om jezelf ook eens wat op te peppen met bepaalden kreten of termen.

Een groep Britse psychologen onderzocht sportende participanten en vroeg twee groepen een identieke workout te doen. De ene groep werd gevraagd om tijdens de workout te schelden op een heldere manier. Deze groep zal niet al joelend en blehrend op een stationaire fiets, maar liet af en toe gewoon van zich horen door ”fuck” of ”kutfiets” te roepen. Na afloop bleek dat de participanten die geregeld scholden een significant beter getraind hadden dan de groep die niet scholden.

Verklaring van deze opvallende resultaten

De wetenschappers hebben verschillende verklaringen voor deze tendens. Zo kan het dat schelden de fight or flight-reactie triggered waardoor vervolgens de pijngrens verhoogd wordt. Als je minder pijn voelt kun je tijdens het trainen dus harder pushen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat schelden gewoon als een goede afleiding werkt waardoor je je minder focust op het nare aspect van de training zelf. Het zou ook kunnen zijn dat je adrenaline niveau stijgt doordat je scheld, maar daar kun je enkel achter komen door het zelf te proberen. Dus hup die focking sportschool in en laten zien wat je komt doen!