Sports

Onderzoek: Vloeken tijdens training verbetert je sportprestaties

honing pre-workout

Of jij nou bijna dagelijks staat te gymen, aan een balsport doet of wekelijks een stuk gaat hardlopen, je probeert altijd het maximale uit je training te halen. Maar wat nu als we je vertellen dat je door te schelden en je verbaal te laten horen jij jezelf veel verder kunt pushen om je goal te bereiken?

Luid zijn = goed voor prestaties

Wellicht loop jij je regelmatig te ergeren in de sportschool aan mannen die luidkeels laten horen waar ze mee bezig zijn, maar misschien wordt het tijd om jezelf ook eens wat op te peppen met bepaalden kreten of termen. Wetenschappers van de British Psychological Society beweren namelijk dat dit jouw sportprestaties flink kan verbeteren.

Vloeken tijdens het trainen

Een groep Britse psychologen onderzocht sportende participanten en vroeg twee groepen een identieke work-out te doen. De ene groep werd gevraagd om tijdens de work-out te schelden op een heldere manier. Deze groep zal niet al joelend en blèrend op een stationaire fiets, maar liet af en toe gewoon van zich horen. Na afloop bleek dat de participanten die geregeld scholden een significant beter getraind hadden dan de groep die niet scholden.

Wat is de verklaring van deze opvallende resultaten?

De wetenschappers hebben verschillende verklaringen voor deze tendens. Zo kan het dat schelden de fight or flight-reactie triggert waardoor vervolgens de pijngrens verhoogd wordt. Als je minder pijn voelt, kun je tijdens het trainen dus harder pushen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat schelden gewoon als een goede afleiding werkt waardoor je je minder focust op het nare aspect van de training zelf. Het zou ook kunnen zijn dat je adrenaline gehalte stijgt doordat je vloekt, maar daar kun je enkel achter komen door het zelf te proberen. Dus hup die sportschool in en laat zien wat je komt doen!