In 2012 wisten we het al, maar we kunnen het je niet vaak genoeg zeggen: neem jij een weekje vrij? Dan doe je dat volgens de wetenschap dus helemaal voor niks. Een onderzoek uit Journal of Happiness Studies, aangehaald in een artikel in The New York Times van psycholoog Richard Friedman, verklaart dat je minstens acht dagen nodig hebt om lichamelijk en mentaal helemaal de oude te worden – zegmaar die persoon zonder baan.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 58 mensen die op een vakantie van minstens twee weken gingen aan de tand gevoeld. Voor, na en tijdens hun trip kregen deze mensen een aantal vragen zoals ‘hoe was je stemming vandaag?’ en ‘hoe gespannen voel je je vandaag?’. Uit de resultaten kon worden geconcludeerd dat de gezondheid en het welzijn toeneemt gedurende de eerste vier dagen van vakantie en véél toeneemt tijdens de vierde en achtste vakantiedag. Waar de piek dus ligt op de achtste dag. De onderzoekers citeren andere studies die stellen “dat het wat tijd kost om tot rust te komen na een stressvolle werkperiode en te acclimatiseren op vakantie”. De vergelijking wordt getrokken met wanneer je na een lange, stressvolle dag thuiskomt en je nog geen slaap kunt vatten omdat het allemaal nog te onrustig is in je hoofd. Mensen die Yoga beoefenen zullen dit ontkennen, maar er is nu eenmaal geen ‘aan-knop’ voor relaxen.

Dus, sorry voor de slechte planning, maar zorg de volgende keer wanneer je een vakantie plant dat je minstens acht dagen kunt acclimatiseren. Anders zit je met je zure hoofd alweer op de weg terug voordat je die ultieme staat van ontspanning hebt bereikt. Heb jij het leven nou al uitgevonden, laat ons je dan toch nog met een laatste tip verrijken; zorg dat je niet langer dan twee weken op dezelfde vakantiebestemming blijft, dit zou nadelig uitpakken voor de memorabele tijd die je natuurlijk hoopt te hebben, probeer dus halverwege eens van omgeving te switchen. Dan kijk je prettiger terug op de trip.