Over het algemeen is bekend dat alcohol drinken niet goed voor je is, zeker niet in je jongere jaren. Deze conclusie is jarenlang naar voren gekomen door onderzoekers over de hele wereld. Hier is verandering in gekomen. Er zijn wetenschappers in The Lancet, een medisch tijdschrift, die iets heel anders zeggen over het drinken van alcohol. Zij stellen dat het zelfs gezond is om vanaf deze leeftijd elke dag alcohol te drinken.

Baanbrekende onderzoeksresultaten?

Iedereen heeft een eigen drankvoorkeur: bier, wijn of een sterke drank. De tijdstippen waarop mensen alcohol drinken zijn heel erg verschillend, maar voornamelijk in het weekend. Tot nu toe dachten we dat het niet echt gezond was om alcohol te nuttigen. Zelfs één glaasje alcohol zou al een negatieve werking op het lichaam hebben. Dit was onafhankelijk van welke soort drank en hoeveel van de drank er in het glaasje zat. Een nieuw onderzoek wat gepubliceerd is in het toonaangevende medische wetenschappelijke tijdschrift  laat iets anders zien. De wetenschappers stellen namelijk dat het gezond is om vanaf deze leeftijd elke dag alcohol te drinken. 

elke dag alcohol drinken

Geniet (en doe gezond), maar met mate

Volgens het onderzoek blijkt onder andere bier erg goed voor je te zijn. Wijn bijvoorbeeld ook. Alle alcoholische drankjes zijn gezond, als je het maar met mate drinkt. Om even heel concreet en specifiek te zijn, volgens de onderzoekers is één alcoholisch drankje per dag juist erg goed voor je. We horen je nu al juichen, maar dat is helaas te vroeg. 

elke dag alcohol

Voor deze leeftijdscategorie is het gezond om elke dag alcohol te drinken

Dit onderzoek en de daaruit komende resultaten laten zien dat het alleen geldig is voor mensen vanaf een bepaald levensjaar. Jongeren vallen niet onder deze categorie. Zij zijn nog te jong en voor hen is het dus ook echt niet goed om alcohol te zuipen. Mensen boven de 40 jaar kunnen erg veel voordeel halen uit het drinken van alcohol. Naast de gezelligheid die het met zich meebrengt, zorgt het ook voor een verkleining van de kans op hart- en vaatziekten, een hartinfarct en diabetes. Voor deze leeftijdsgroep is het volgens de onderzoekers goed om elke dag wat alcoholische versnaperingen te nuttigen, maar natuurlijk wel altijd met mate.

Ben je nog onder de veertig? Dan moet je je nog even inhouden, maar na je veertigste kun je helemaal los! Dan kun je elke dag alcohol drinken voor medische redenen. Proost!

Nog meer leesvoer gerelateerd aan alcohol? Lees hier of je van bier een bierbuik krijgt.