Wealth

Meer sparen? Met deze 20 gewoonten verspil jij onbewust geld

onbewust geld verspillen

Ontdek hoe je onbewust geld kunt verspillen en leer eenvoudige tips om je uitgaven te beperken en geld opzij te zetten.

Onbewust geld verspillen

Geld verdienen is volgens velen een kwestie van goed investeren. Toch is dat niet het hele verhaal. Je hebt immers een flink startkapitaal nodig om echt te kunnen investeren. In veel gevallen kan je juist een begin maken door je uitgaven te beperken. Dat is vaak makkelijker dan je denkt als je weet waar het grootste deel van je vermogen aan op gaat. Onderstaande tips zijn zo eenvoudig dat het jou ook kan lukken om flink wat geld opzij te zetten, door te stoppen met onbewust geld te verspillen.

1. Bedorven voedsel weggooien

Nummer #1 in het rijtje van 20 manieren waarop mensen onbewust geld verspillen is bedorven voedsel weggooien. Nog altijd kopen we in de supermarkt meer dan wat we eigenlijk nodig hebben. Het gevolg: een volle vriezer / koelkast. Daarnaast is de kans groot dat je uiteindelijk een groot deel weg gaat gooien omdat je het gewoon niet kan bewaren. Door elke week je boodschappen goed te plannen is het risico op verspilling een stuk minder en ben je per saldo ook minder kwijt.

2. Beperkt saldo beschikbaar maken

Hoe handig een creditcard ook is, in feite is het niks meer dan een lening. Het lijkt makkelijk om even online te shoppen en je creditcardgebruiken, maar uiteindelijk ben je duurder uit. Je moet immers ook nog rente betalen. Tenzij je multimiljonair bent doe je er dus goed aan om voortaan gebruik te maken van een prepaid-creditcard. Je kan dan nooit meer uitgeven dat het beschikbare saldo. Daar bespaar je geld mee, en ben je niet langer onbewust geld aan het verspillen.

3. Vergeten elektrische apparaten los te koppelen

Goed, het is een dooddoener, maar het ontkoppelen van de elektronica in huis kan een flinke besparing opleveren. Ook al is het makkelijk om je tv op standby te zetten, ook dan kost het stroom. Schakel de apparaten die je niet gebruikt tijdens je afwezigheid gewoon uit. Dat geldt dus ook voor het espressoapparaat en de wasmachine. Op die manier kun jij je energierekening verlagen.

4. Bankkosten

Het aanhouden van een reguliere bankrekening kan een behoorlijke kostenpost betekenen. In veel gevallen betaal je maandelijks een bedrag om gebruik te maken van talloze diensten waar je eigenlijk weinig aan hebt. Wil je echt flink besparen op je bankkosten, check dan eens een de vele online alternatieven. In sommige gevallen kun je zo (bijna) gratis bankieren.

5. Spaarrentes over het hoofd zien

Nummer #5 in het rijtje van manieren waarop mensen onbewust geld verspillen is de spaarrente over het hoofd zien. Sparen is misschien een ouderwets principe, maar het kan je nog steeds geld opleveren. Dat wil zeggen, als je de tijd neemt om te onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn. Terwijl je bij sommige banken geen rente meer krijgt, kan een andere bank je juist wel rente geven, tot zo’n 0.61%. Een spaartegoed van 15.000 euro levert dan zo’n 90 euro op. Daar hoef je dus niks voor te doen. Weet je niet waar je moet beginnen? Iedereen kan op deze manier effectief geld sparen.

6. Prijsstijging van verzekering negeren

Verzekeringen zijn nog altijd een noodzakelijk kwaad. Je betaalt immers voor iets waarvan je hoopt dat het je nooit zal overkomen. In veel gevallen kijk je er dus ook niet meer na en dat zou je nu dus juist wel moeten doen. Ook de premie van je verzekering(en) wordt jaarlijks aangepast en door kritisch te kijken naar de premie bij andere verzekeraars kan je een behoorlijk bedrag op jaarbasis besparen.

7. Ongewenste abonnementen

Nummer #7 in het rijtje van manieren waarop mensen onbewust geld verspillen, zijn ongewenste abonnementen. Abonnementen zijn handig, maar ongemerkt blijf je er aan vastzitten. Vooral bij het gebruik van bepaalde apps valt dat niet direct op. Een bedrag van 2.99 euro per maand is immers niet zo veel. Op jaarbasis is dat echter wel bijna 36 euro. Heb je verschillende abbo’s dan kan dat een behoorlijke kostenpost zijn en in veel gevallen heb je het juist niet eens nodig. Annuleer dus wat je niet nodig hebt.

8. Geen couponcode gebruiken

Laten we voor een keer trots zijn op een typisch Nederlandse eigenschap: goedkoop leven. Hoe doe je dat? Door gebruik te maken van coupons. Alhoewel het tijdrovend lijkt, is het vaak wel de moeite waard. Check dus voor je iets koopt eerst of je een coupon kan bemachtigen. Vaak scheelt je dit zo’n 10 tot 15 procent op je aankoopbedrag. Is het vinden van de juiste couponcode lastig, gebruik dan een van de vele apps die dit werk voor je uit handen nemen.

9. Verkeerde creditcard gebruiken

We zeiden het al eerder: creditcards zijn handig, maar dan alleen in situaties die echt het gebruik ervan vereisen. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een auto tijdens je vakantie. Je betaalt namelijk altijd rente bovenop de normale servicekosten. Het kan daarom de moeite waard zijn om de tarieven te checken en te ontdekken of een andere creditcard niet veel beter is in jouw situatie.

10. Onbewust geld verspillen door creditcard beloningen niet te gebruiken

Betalingen met een creditcard zijn handig, maar je kan er nog veel efficiënter mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan de cashback acties bij veel creditcards. Check dus voor je een aankoop doet op je hier gebruik van kan maken. Het kan je zomaar een flink voordeel opleveren.

11. Alleen biologisch kopen

Biologisch eten lijkt een verstandige keuze, maar in sommige gevallen is het niet meer dan een marketing kreet. Producten als avocado’s, meloenen en ananas vallen hieronder. Sterker nog, dit soort producten kunnen gezonder zijn in een gewone versie. Tip: doe zelf eerst wat research om vervolgens een weloverwogen keuze tussen een gewoon of een biologisch product te maken.

12. Niet gebruik maken van zelfscankassa’s

Gebruik je tijdens je bezoek aan de supermarkt al een zelfscanner? Als dat niet het geval is, dan is het zeker aan te raden. Op die manier ben je namelijk beter in staat om binnen je budget de boodschappen te halen en impulsaankopen te voorkoen. Hoe? Doordat je tijdens het winkelen als het totaal bedrag ziet. Je kunt je dus gewoon focussen op wat je echt nodig hebt.

13. Voldoende calorieën consumeren

Nummer #13 in het rijtje van manieren waarop mensen onbewust geld verspillen is shoppen met een lege maag. Goede voeding is belangrijk. Dat klinkt logisch, maar wat je eet betaald voor een groot gedeelte ook je koopgedrag. Ga je met een lege maag shoppen, dan zal je in veel gevallen thuis komen met spullen die wel lekker zijn, maar die je niet echt nodig hebt. Ga dus niet direct vanuit je werk even bij de super langs, maar doe dit na de avondmaaltijd.

14. Kredietscore negeren

Alhoewel de kredietscore niet direct iets is waar je stil bij staat kan het wel zinvol zijn om hier aandacht aan te besteden. Mensen met een slechte betalingsgeschiedenis betalen vaak juist meer rente in vergelijking met iemand die een goede score behaald. Op tijd je rekeningen betalen kan dus in je voordeel werken.

15. Kleinere rekeningen hebben

Contant betalen lijkt nog maar weinig voor te komen, maar het kan juist wel een prima manier zijn om geld te besparen. Betaal je namelijk contant, dan ben je minder snel geneigd tot overconsumptie. Even het bedrag wat je moet betalen gaan pinnen is een stuk eenvoudiger en werkt drempelverlagend. Heb je maar een briefje van 50 euro bij je, dan ben je automatisch een stuk zuiniger. Hier werkt de psychologie dus in je voordeel.

16. Meer kopen om verzendkosten te verminderen

Nummer #16 in het rijtje van manieren waarop mensen onbewust geld verspillen, is meer kopen om verzendkosten te verminderen. Koop je regelmatig producten online, zorg er dan voor dat jet totale aankoopbedrag hoog genoeg is om geen verzendkosten te betalen. In veel gevallen geldt een minimum bedrag van 50 euro. Op die manier spaar je geld uit en wat je niet nodig hebt kan je vaak gratis retourneren.

17. Focus op prijs in plaats van kwaliteit

Alhoewel de Nederlandse consument de naam heeft erg goedkoop te zijn, kopen we vaak op basis van kwaliteit. Sterker nog, een hogere prijs verbinden we snel aan het idee dat het wel beter moet zijn. Toch is een goedkopere variant niet per definitie slechter. De meeste producten op de Nederlandse markt zullen namelijk moeten voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten. Dit betekent gewoon dat een goedkoop product niet altijd slechter is.

18. Beïnvloeding door anderen

Ervaringen van vrienden en kennissen met bepaalde producten is vaak een reden dat je het ook wilt kopen. Dit soort aankopen zijn van impulsief en dus overbodig. Beperk dus het aantal aankopen omdat vrienden het zo goed vinden.

19. Kopen met emotie

Producten koop je vaak niet alleen omdat je het nodig hebt. Vaak wordt iets gekocht om er een goed gevoel van te krijgen. Dit zijn dus de emotionele aankopen en dat kan een behoorlijke kostenpost vormen. Wil je dit voorkomen, schakel dan de notificaties uit van apps die je vaak verleiden tot dergelijke aankopen. Zo ben je niet langer onbewust geld aan het verspillen!

20. Merkproducent

Last but not least in het rijtje van manieren waarop mensen onbewust geld verspillen, is het kopen van merkproducten. Prima natuurlijk om je alleen te richten op de bekende A-merken. Zolang je het kan betalen is daar niks mis mee. Wil je echter meer met je geld kunnen doen, richt je dan niet alleen op dergelijke merken, maar kijk ook naar de (goedkope) alternatieven. Op maandbasis kan dan al snel een aardige besparing opleveren.