Nyck de Vries zal deze vrijdag zijn Formule 1-debuut maken. De Nederlander, test- en reserve-coureur van Mercedes, rijdt op Circuit de Barcelona-Catalunya zijn eerste officiële kilometers in een Formule 1-auto tijdens een vrije training (1). Hij komt echter niet voor Mercedes uit zoals je zou verwachten.

Nyck de Vries maakt Formule 1-debuut: logische keuze voor coureur met twee belangrijke titels op zak

Nyck de Vries stapt tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje in bij Williams. De nauwe banden tussen Mercedes en het team, mede omdat Mercedes de motorleverancier van Williams is, maakt het ‘uitlenen’ van De Vries aan Williams gemakkelijker.

Het team hoopt inzichten te krijgen over de ‘zwaktes en sterktes’ van de FW44-bolide met de input van De Vries, meldt Dave Robson, hoofd van vehicle performance, tegen de pers.

De geruchten uit de wandelgangen van de paddock krijgen steeds meer gedaante. Er zou een rijderswissel aanstaande zijn, omdat een zekere coureur niet naar behoren presteert. Wie precies? De druk, in het bijzonder, op Nicholas Latifi neemt met de testsessie van De Vries toe. De Nederlandse coureur uit Sneek zal namelijk in plaats van Alex Albon rijden in de Williams. En dat biedt een directe vergelijking tussen de Canadees en de Nederlandse Formule E-wereldkampioen. 

Waarschijnlijkheid dat tweede Nederlander vast in Formule 1 rijdt neemt toe

De komst van De Vries naar de koningsklasse heeft lang op zich laten wachten. De gedroomde opstap na het winnen van de Formule 2-titel, normaliter een gouden ticket richting de hoogste klasse van de één-zitters, bleef vooralsnog uit na het seizoen van 2019.

Ondanks die tegenslag wist de Nederlander de aandacht op zich te houden. Hij deed dat door in het seizoen van 2020-2021 bij het Formule E-team van Mercedes de titel te pakken. Met twee erg belangrijke kampioenschappen op zak is het aannemelijk dat De Vries inmiddels op de shortlist van Williams staat om Latifi te vervangen als resultaten uitblijven.