Scandinavische series doen het altijd goed. Het Finse Bordertown is hierin geen uitzondering. De Netflix serie gaat over de detective Kari Sorjonen. Aanvankelijk verhuist hij naar een stad om meer rust te vinden, maar al gauw raakt hij betrokken bij heftige moordzaken.

Bordertown op Netflix

Hoofdpersoon in Bordertown is Kari Sorjonen. Aan het begin van de serie werkt Sorjonen bij het NBI in Finland (het National Bureau of Investigation). Nadat zijn vrouw ziek wordt maar gelukkig weer geneest, besluit hij samen met zijn vrouw en dochter naar een afgelegen gedeelte van Finland te reizen. Daar hoopt hij op meer rust én meer tijd met zijn gezin. Sorjonen neemt een nieuwe baan aan bij de SECRI (een afdeling die is gespecialiseerd in zware criminaliteit). Eén van zijn meest spraakmakende collega’s daar is Lena Jaakkola, die in veel dingen zijn tegenpool is. Van de rust die Sorjonen voor ogen had komt weinig terecht, wanneer hij met zijn team betrokken raakt bij heftige moordopdrachten.

Spannende Finse detective over moorden in grensdorp

Het dorp waar Sorjonen zich terugtrekt ligt op de grens tussen Rusland en Finland. De naam van de serie, Bordertown, verwijst dus ook naar de grens tussen beide landen. In totaal worden er in de 11 afleveringen 5 moordzaken behandelt. Wat dat betreft hoeven we dus niet een heel seizoen te wachten tot de ‘grote ontknoping’.  In Finland was Bordertown een gigantisch succes. Toen de eerste aflevering uitkwam keken er maar liefst 1 miljoen Finnen naar. In verhouding: dat was zo’n 1/5e van de hele bevolking.

Bordertown

Drie seizoenen én een film

Inmiddels zijn er drie seizoenen van de serie verschenen. Meer dan genoeg afleveringen dan om privé-detective bij te spelen. Dat niet alleen: aankomende herfst kunnen we ook een film verwachten die is gebaseerd op de serie. Reden dus om je te verdiepen in Bordertown, dat een IMDb-score van een 7.6 heeft. Benieuwd naar meer Scandinavische series? Check dan de 5 Zweedse spannende series die de moeite waard zijn op Netflix.