Netflix staat vol van de true crime documentaires. Denk hierbij aan de docu Killer Inside en het driedelige Don’t F*ck With Cats.  De meeste van deze documentaires draaien om onopgeloste moordzaken of seriemoordenaars die onschuldige burgers van het leven beroofden. In de documentaire Who Killed Malcolm X worden we meegenomen naar de jaren ’60. Toen werd Malcolm X vermoord. Ook al zijn de daders opgepakt, toch blijven er veel vragen onbeantwoord.

Wie was Malcolm X

Grote kans dat je je Martin Luther King en zijn ”I had a dream” speech voor de geest kan halen. Malcolm X was in dezelfde tijd actief als King, maar had een andere aanpak. De activitist was één van de bekendste voorvechters van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen. Hij koos niet voor een geweldloze aanpak en zei geweld niet uit de weg te gaan om zijn doelen te bereiken. De X als achternaam symboliseert het verlies van de identiteit van slaven tijdens de slavernij.

De moordenaars van Malcolm X

In zijn leven sloot Malcolm zich aan bij de Nation of Islam. Dit was een groep van Afro-Amerikaanse moslims, die streefden naar een aparte staat van Afrikanen. Malcolm X werd steeds meer toonaangevend binnen de organisatie en scheidde zich uiteindelijk af. Tijdens een speech werd hij in 1965 doodgeschoten. Eén dader werd opgepakt en bekende de moord. Ook wees hij twee andere daders aan. Alle drie waren de mannen afkomstig van de Nation of Islam.

Documentaire stelt vragen bij de moord

In de documentaire wordt gezegd dat het beeld wat er heerst over de moord op Malcolm X niet klopt. Er worden bovendien veel vragen gesteld. Wist de FBI bijvoorbeeld van de moord die werd beraamd? En hoeveel mensen binnen de Nation of Islam waren op de hoogte van de aanslag? Had de moord bovendien kunnen worden voorkomen? De documentaire is op Netflix te zien.