Onlangs presenteerde het Nederlandse bedrijf Lightyear een zonneauto die ook echt de weg op gaat. In november begint het bedrijf met het leveren van de auto. Er hang een behoorlijk prijskaartje aan, maar daar krijg je ook genoeg voor terug. Maak kennis met de Lightyear 0.

Lightyear 0

Het bedrijf uit Helmond liet de zonneauto voor het eerst in 2019 aan de wereld zien. De wagen had tot nu toe de naam Lightyear One, maar de zonneauto heet vanaf nu Lightyear 0. Dat werd bekend gemaakt bij de presentatie van de productieversie van de zonneauto. De nieuwe naam komt volgens het bedrijf ‘beter overeen met de reis’ van Lightyear.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lightyear (@lightyear_cars)

Maanden rijden zonder op te laden

Met de accu in de wagen kun je in totaal al zo’n 625 kilometer rijden. Dat is nog niet alles aangezien er zonnepanelen op het dak liggen. Die voegen nog eens 70 km per dag toe aan het rijbereik. Zelfs in een over het algemeen bewolkt land als Nederland maken zonnepanelen verschil, vertelt de CEO van Lightyear Lex Hoefsloot. Het Nederlandse bedrijf claimt dat je ook in Nederland in de zomer twee maanden kunt rijden zonder op te laden. Al moet je dan niet al te lange ritten maken.

Specificaties van de zonneauto

De wagen gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in 10 seconden en de topsnelheid is 160 kilometer per uur. Ondanks dat de elektrische auto vijf meter lang is valt het gewicht behoorlijk mee. De Lightyear 0 weegt namelijk 1.575 kg. Ter vergelijking: de Mercedes EQE is ongeveer even groot, maar weegt minstens 2.200 kg. De eerste exemplaren van de Lightyear worden als alles volgens plan verloopt in november geleverd. Het Brabantse bedrijf heeft er daarnaast een behoorlijk prijskaartje aan gehangen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lightyear (@lightyear_cars)

Beperkte oplage en gigantisch prijskaartje

Er worden slechts 946 exemplaren gebouwd van de zonneauto. De prijs van de zonneauto bedraagt maar liefst 250 duizend euro, exclusief BTW. Dat is een dikke 100 duizend euro meer dan de ‘introductieprijs’, waar eerst over gesproken werd. Gelukkig is er ook goed nieuws voor degene die niet over een dikke bankrekening beschikken en interesse hebben in een zonneauto; over een paar jaar wil Lightyear een model op markt brengen dat te koop is vanaf 30 duizend euro.

Beeld: Lightyear.