De Nederlandse Defensie gaat maar liefst 1.185 nieuwe pantservoertuigen bestellen. Maak kennis met het nieuwe paradepaardje van Defensie: de Iveco Medium Tactical Vehicle (MTV), oftewel de Manticore.

Voertuigen van Defensie gaan met pensioen

Alle voertuigen van de Nederlandse Defensie die tussen 1980 en 2000 zijn geïntroduceerd komen aan het einde van hun missie. De tijd heeft de techniek van deze machines ingehaald. Bij Defensie rijden een aantal brute voertuigen rond. Bijvoorbeeld de Land Rover Defender 110XD en diverse Mercedes Benz G-modellen. Daar neemt de Defensie binnenkort afscheid van, maar er komt een dik voertuig voor terug.

Nieuw voertuig van Defensie

In 2023 neemt Defensie een nieuwe militaire terreinwagen in gebruik: de Manticore. De Nederlandse Krijgmacht kocht maar liefst 1.185 voertuigen in vijf verschillende uitvoeringen. Twee gevechtsversies (hardtop en softtop), een logistieke-versie (pick-up), een gewondentransport-versie en een militaire politie uitvoering. Het nieuwe voertuig zorgt dat militairen zich met hun uitrusting makkelijk kunnen verplaatsen en daar onder zware crisisomstandigheden mensen te kunnen helpen, beschermen of verdedigen. Defensie test nu met een prototype die nog niet 100 procent gelijk is aan de definitieve versie, maar geeft al een goed beeld van het voertuig. Daarnaast zijn de militairen erg positief over de Manticore.

Defensie positief over Manticore

Volgens projectofficier luitenant-kolonel Henry van de Ven was de eerste indruk van de militairen érg positief. “De meeste collega’s zijn tamelijk onder de indruk van de robuuste uitstraling, maar moeten ook wel even wennen aan het formaat”, aldus luitenant van de Ven. “De laadruimte vormt een groot pluspunt en met de huidige situatie op de oostflank merk je veel waardering voor de verbeterde bescherming.”

Daarnaast is het voertuig goed af te stemmen op specifieke missies. “Situatieafhankelijk kunnen we de voertuigen voorzien van remote controlled wapenstations, bewapening (van mitrailleurs tot anti-tank-raketten), pantserpakketten, filter- en overdrukinstallaties voor optreden onder chemische dreiging, jammers en nog meer”, vertelt luitenant van de Ven. “Met de optie van een rookbus lanceerinrichting is een rookgordijn op te trekken, dat de gebruikers zelfs aan de warmtebeelddetectie van de vijand onttrekt.” Ook de specificaties van de Manticore liegen er niet om.

Specificaties van de Manticore

Onder de motorkap van de Manticore ligt een 6,7-liter zescilinder dieselmotor die 276 pk en maar liefst 1.000 Nm genereert. Op een volle tank kan de Manticore 600 kilometer afleggen. Daarnaast heeft het voertuig een topsnelheid van 90 kilometer per uur.  Het voertuig is bijna 6 meter lang en 2,4 meter breed. Met een gewicht van 12.800 kilogram is de Manticore zeker niet ligt voertuig. In totaal heeft de Manticore een laadvermogen van 2.000 kilogram. Dit jaar komen een aantal testexemplaren naar Nederland. Voor de de eerste productieversies moet Defensie nog even geduld hebben, deze staan gepland voor de tweede helft van 2023.