Sports

Hoeveel geld kunnen de Oranje-spelers verdienen aan het WK in Qatar?

geld Nederlands elftal wk

Het is alweer bijna zover: het – omstreden – WK in Qatar. Na het WK van 2018 te hebben gemist kijkt voetbal-liefhebbend Nederland reikhalzend uit om de leeuwen te zien schitteren op het WK, dat dit jaar toch een ietwat zwarte rand heeft. Maar bij het WK draait het niet alleen om sportieve prestaties, maar ook om keiharde knaken. Hoeveel geld verdienen de spelers van het Nederlands Elftal aan het WK?

Zoveel geld verdienen de spelers van het Nederlands Elftal aan het WK in Qatar

We vallen maar meteen met de deur in huis: de KNVB wil niet vertellen hoeveel geld de spelers van het Nederlands elftal krijgen voor deelname aan het WK. Dat zou kunnen liggen aan de controverse, maar tijdens het WK van 2014 in Brazilië kregen de spelers zo’n 30.000 euro per gewonnen duel in de groepsfase.

Nederland won toen alle drie de wedstrijden in de groepsfase, dus de spelers mochten in ieder geval al zo’n 90.000 euro bijschrijven. Als Nederland zich zou kronen tot wereldkampioen, liep de beloning op naar nog eens 270.000 euro. De spelers van het Nederlands elftal kregen ook nog geld voor het meespelen in WK-gerelateerde reclamespotjes. Naar verwachting zullen de beloningen van dit jaar ongeveer gelijk zijn als in 2014.

View post on Instagram
 

Het is in ieder geval zeker dat niet alleen de spelers van het Nederlandse elftal, maar de de KNVB zelf ook aardig wat geld verdient aan het prestigieuze voetbaltoernooi. Dat is overigens ook afhankelijk van de prestaties van het Nederlands Elftal. De bonussen bestaan uit een startpremie, en uit een beloning voor het bereiken van de volgende ronde(s).

De startpremie bestaat – net zoals voor elk ander deelnemend land – uit 1,5 miljoen euro. Voor elke gespeelde groepswedstrijd mag de voetbalbond 2,5 miljoen euro bijschrijven. Daarmee ontvangt de KNVB ongeveer 9 miljoen euro met alleen al deelname aan het WK. In een tabel van Intikkertje.com zien we een tabel dat de KNVB de kassa flink spekt als “ons” Nederlands Elftal goed presteert:

De prognose is dat Nederland het in ieder geval tot de kwartfinale schopt. In dat geval mag de KNVB nog eens 17 miljoen euro bijschrijven.

Ook voetbalclubs verdienen aan WK in Qatar

Naast het feit dat de spelers van het Nederlands elftal en de KNVB geld verdienen aan het WK, verdienen ook clubs aan het WK. Dat komt door een vergoeding die de FIFA aan clubs uitkeert omdat zij hun spelers beschikbaar stellen voor het toernooi. De vergoeding die de club per speler ontvangt bedraagt zo’n 8.700 per dag. De ingangsdatum is twee weken voor aanvang van het toernooi en eindigt op de dag dat de speler met zijn land wordt uitgeschakeld. Dat kan voor sommige clubs dus flink oplopen!