Actueel

Muggenplaag op komst: zo weer jij jezelf tegen deze zoemende beesten

muggenplaag

Het begint weer warmer weer te worden in Nederland en dat betekent maar één ding: de vervelende muggenplaag komen er weer aan! Ieder jaar hebben 90 procent van de mensen het probleem dat ze gestoken worden door muggen, maar niet weten wat ze er tegen moeten doen. Daar hebben wij de oplossing voor!

Waarom komen muggen elke keer rond mei terug?

“Muggen zijn koudbloedige insecten”, vertelt Sander Koenraadt, universitair hoofddocent Medische & Veterinaire Entomologie aan de Wageningen Universiteit aan het Algemeen Dagblad. Hij is gespecialiseerd in muggen. “Dat betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte produceren. Ze zijn dus afhankelijk van warm weer. Hoe warmer, hoe sneller muggenlarven zich kunnen ontwikkelen.”

Niet alleen warm weer, maar ook stilstaand water is een aantrekker van de stekende beesten. Nadat het heeft geregend liggen er overal plassen water en dat staat dan stil. Dat kan een muggenplaag veroorzaken.”Een vrouwtjesmug zet haar eitjes af op stilstaand water zoals in een openstaande regenton”, legt de muggenexpert uit. “Gemiddeld legt ze zo’n honderd eitjes. De eitjes worden eerst een larve, daarna een pop en uiteindelijk een volwassen mug.”

Oplossingen tegen het muggenprobleem

Nu de hamvraag: hoe kan jij je tegen deze muggen en muggenplaag wapenen? Hieronder een aantal oplossen voor het muggenprobleem:

Horren voor deuren en ramen

Voor de aankomende maanden is het handig om bijvoorbeeld horren voor deuren en ramen te zetten, als je alsnog frisse lucht in huis wilt krijgen. Muggen komen naar binnen omdat ze mensen of huisdieren ruiken. Een beter idee is om het dicht te houden, maar soms kunnen we het niet weerstaan omdat we geen airconditioner hebben. “Met warm weer zijn we juist geneigd om die tegen elkaar open te zetten”, vertelt Koenraadt aan het AD. “Dan kan het helpen om horren voor deuren en ramen te plaatsen.”

Probleem oplossen bij stilstaand water

Het allerbeste is het probleem bij de waterbron op te lossen. “Ga in de tuin of op het balkon op zoek naar plekken met stilstaand water”, geeft de muggenexpert aan. “Zoals een regenton, emmers, afvoerputjes en dakgoten. Ook kan een laagje water blijven liggen op dekzeilen van bijvoorbeeld houtstapels, fietsen en scooters. Leeg dit allemaal.”

Insectenwerend middel

Wanneer je toch een insectenwerend middel wilt gebruiken, ook al wordt dat afgeraden, dan raadt Koenraadt Citriodiol of Deet aan, Citriodiol is te gebruiken voor volwassenen en kinderen vanaf 3 maanden. Deet is niet geschikt voor baby‘s, (jonge) kinderen en zwangeren. Van beide is volgens wetenschappelijke onderzoek bewezen dat ze werken tegen muggen. De middelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.