Het is misschien nog geen 23 juni, maar voor de muggen is de zomer alweer begonnen! Tijd om dus wat fabeltjes en feitjes tegen elkaar uit te spelen. Met als eerste het terecht kunnen claimen van de slachtofferrol: ja, wij mannen worden eerder gestoken dan vrouwen door de hormonale stofjes die vrouwen afstoten.

Geur

Omdat de mug over zeer gevoelige waarnemingsorganen beschikt kun jij door middel van je persoonlijke geurtjes vanaf 30 m zwaar de Sjaak zijn. Nou kennen we allemaal wel de mensen die zeggen dat ze nooit gestoken worden, en zij die geen huid meer overhouden van het krabben. Mocht jij nou tot die laatste groep behoren, dan komt dit waarschijnlijk door je stinkvoeten, zweet of pils-verslaving. Deze werken als bulls-eye voor de mug.

Oh ja, mocht je nou minder pils gaan drinken, ga dat niet direct heel fanatiek hardlopen of andere inspanningen leveren, met een hoge lichaamstemperatuur is het namelijk ook vragen om problemen! Check het onderstaande filmpje voor wat extra bevestiging:

Er is een logische verklaring waarom muggen een voetenfetisj hebben: Dit komt namelijk omdat verschillende delen van ons lichaam verschillende geuren uitstoten – onze voeten ruiken anders dan onze oksels, die op hun beurt weer anders ruiken dan onze gezichten.

Dat komt omdat de micro-organismen die op onze huid leven ons zweet afbreken en stinkende moleculen in het proces uitstoten – en verschillende soorten micro-organismen hebben de neiging zich in verschillende delen van ons lichaam te verzamelen, waardoor verschillende smaken van stinkende moleculen worden geproduceerd. De rest moet je aan de mug vragen!

Zoet bloed

Wat dus niet zo is, is dat muggen al zoemend door de kamer doorhebben dat jij zoet, bitter of “zwart” bloed hebt, muggen hebben namelijk helemaal geen smaak. Of je bloedgroep A, B, AB of 0 hebt letten die stekende ellendelingen ook niet op.