Other

Je motorrijbewijs halen: zo zit het met de verschillende categorieën

motorrijbewijs halen

Heb je er ooit aan gedacht om lekker op de motor te gaan rijden als het weer het toelaat? Goed plan, maar zorg er wel voor dat je beschikt over het juiste rijbewijs. Heb je dat nog niet, dan is het een kwestie van rijlessen nemen en afrijden. Klinkt eenvoudig, maar de praktijk blijkt een stuk lastiger. Er is namelijk niet 1 motorrijbewijs, zoals dat er bij autorijden wel is. Sinds kort bestaat het motorrijbewijs uit drie categorieën en speelt de leeftijd en het type motor ook een belangrijke rol. Omdat deze nieuwe regels lang niet even duidelijk zijn leggen we je hier haarfijn uit waar je op moet letten.

Motorrijbewijs halen

Het rijden op een motor blijft een bijzondere belevenis. Je voelt je niet alleen veel vrijer, maar zorgt in veel gevallen ook voor veel meer voldoening en verkeersinzicht. Zo heb je als motorrijder geen last van de beperkingen van de auto (lees: eindeloos filerijden) en leer je juist vooruit te kijken als verkeersdeelnemer. Dat zorgt ervoor dat je beter bent voorbereid op onverwachte situaties en daar tijdig op kunt anticiperen.

Of je nou motor rijdt voor het plezier, of om dagelijks van huis naar werk te komen: het blijft misschien wel de leukste manier van vervoeren. Wij zetten alles wat je moet weten over dit rijbewijs voor je op een rijtje.

Stap 1: het theoriecertificaat

Motor rijden is één ding, maar zonder theoriecertificaat kun je het wel vergeten. Daar hoef je op zich niet voor naar een rijschool, je kunt dit ook gewoon zelf leren. Er zijn tal van goede websites die je kunnen helpen om alle regels te leren. Ook het afleggen van een proefexamen is een goede manier om te kijken hoever je bent. Heb je alles geleerd, maak dan een afspraak bij het CBR om examen te doen voor het theoriecertificaat. Zorg er wel voor dat je beschikt over een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of een identiteitskaart.

Motorrijbewijs halen vanaf je 17e

Wil je het felbegeerde motorrijbewijs gaan halen, dan kan dat al vanaf je 17e. Vanaf dat moment kun je namelijk al theorielessen volgen en zelfs met je eerste praktijklessen beginnen. Daadwerkelijk afrijden kan dan nog niet, je motorrijbewijs kun je pas officieel halen als je 18 bent. Je doet er dus goed aan om het zo te plannen dat je zodra je 18 wordt, je al snel kunt afrijden. Ben je 18 en heb je je rij-examen gehaald, dan nog mag je niet zomaar op alle motoren stappen die je tegenkomt. Integendeel.

Welk soorten motorrijbewijs zijn er te halen?

Je mag in bovenstaand scenario maar op een beperkt aantal motoren rijden. Deze mogen bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dan 125CC. Ook het toegestane vermogen is dan beperkt. Dit onderscheid wordt gemaakt met verschillende categorieën, waar alle aparte rijbewijzen voor bestaan. In totaal zijn er drie categorieën, daarnaast is er vaak sprake van een beperking die ‘code 80’ heet.

  • Motorrijbewijs A1 (lichte motoren)
  • Motorrijbewijs A2 (middelzware motoren)
  • Motorrijbewijs A (zware motoren)

Wanneer kun je examen doen?

Het moment waarop je één van deze drie rijbewijzen kunt halen is afhankelijk van twee dingen. Allereerst je leeftijd. Een A1 motorrijbewijs kan je halen als je achttien jaar of ouder bent. Als je slaagt voor je praktijkexamen mag je een motor besturen met een maximaal vermogen van 11 kW.

Een A2 motorrijbewijs kun je halen vanaf je 20e. Hiermee is het toegestaan om motoren te besturen met een maximaal vermogen van 35 kW. Ben je 24 jaar of ouder en wil je beginnen met je rijlessen, dan mag je in één keer voor je A-rijbewijs gaan. Hiermee kun je alle motoren besturen.

Het tweede waar je opties van afhankelijk zijn is je eerdere ervaring op de motor. Ben je namelijk al in het bezit van een A1 rijbewijs, dan mag je al op je 19e beginnen met rijlessen voor een A2 rijbewijs. Afrijden kan ook dan pas op je twintigste. Ervaring kan ook van invloed zijn op de overstap van A2 naar A, dus van middelzware- naar zware motoren. Wanneer je twee jaar in het bezit bent van A2 mag je gaan lessen voor A. Dit betekent dat je op je 22e al je A rijbewijs kunt halen in plaats van wachten tot je 24 bent.

Code 80

Dit is naast de twee gehanteerde criteria een extra regel. Wettelijk gezien ben je vanaf je 21e oud genoeg om examen te doen voor je A rijbewijs. Mocht je dit dan ook doen voor je 24 bent, dan krijg je ‘code 80’ op je rijbewijs vermeldt. Dit betekent dat je mag rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) of een middelzware motor (A2). Na twee jaar vervalt de code en heb je automatisch je volledige A rijbewijs. Hiervoor hoef je dan geen extra examen meer te doen, enkel een nieuw pasje aan te vragen.